Bouillsbaisse med litt appelsin og røkt paprika

Så kom snøen! Hatet av mange, og til glede for noen. Akkurat i tide til juleribba. Om den da blir liggende så lenge. Snøen altså.. 
Ungene i gata kunne ikke sveipe over leksene fort nok, før converseskoa fikk sitt første møte med en snømann.

Noen av oss kunne ikke komme oss raskt nok ut i upløyde løyper for å teste skia. Og godt var det. For snø blir holke. I alle fall i bystrøk. Og snø er våt.

Og midt i denne snøføyka og ribbelukta meldte behovet for ei skikkelig fiskegryte seg. Uka før dagen. Og med masse varme og smak. Litt fra Frankrike. Litt fra Spania. Og en smak av kysten. Og hadde jeg vært snømann, hadde jeg vært død. Eller til lagring. 

Så lenge ble det med en middagshvil. Og ribbepause. Og noen smil til maten. 

1dl olivenolje
1 gul løk
4-5 fedd hvitløk
1-2 chili
1 gulrot
1 stang selleri
2,5 ss tomatpure
1 ts tørket timian
1 ts malt stjerneanis
1/2-1 ts røkt paprika
1 boks tomater
Saft fra en presset appelsin
4 dl hvitvin eller eplecider
1 l fiskekraft/buljong 

1 fennikel 
600-800 g fisk, gjerne av ulike typer
200 g reker, eller 1kg ferske blåskjell 
1g safran
Saft fra en halv presset sitron 
Salt
Pepper
Friske krydderurter, f. eks timian, oregano, basilikum 

Start med suppa. Finn fram alt du trenger, så det er klart. 

Hakk løk, hvitløk og chili i biter. Ha olje i en kjele. Fres løk, hvitløk og chili noen minutter. Ha i biter av selleri og gulrot. Ta også i tomatpure og la den få svi av seg i kjelen med grønnsakene ett par minutter. 

Ha over en boks tomater, hvitvin, fiskekraft og krydder. Press saften av en appelsin og ha det i gryta også. La det få ett oppkok, for deretter stå å småputre en 30 minutter. 

Bruk en stavmikser eller foodprossesor for å jevne suppa. Smak til med sitron, salt og pepper.

Ha så i strimler av fennikel og fiskebiter.
Rens og vask blåskjell om du bruker ferske skjell. La de dampe i suppa.

Det er ikke mange minutter som skal til for fisken og skjellene.

Ha over noen friske krydderurter og server med godt brød til.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør