Chilimarmelade

Det finnes sikkert ørten gode grunner til å spise chili. Det skal virke forebyggende mot forkjølelse. Øke forbrenningen. Er stappfulle av antidioksanter. Og så er det nå godt da.
Så godt at jeg med glede hiver meg over en chilikaffe. Chilitrøfler. Chili i mat. Og til og med i marmelade. Ikke fnys det bort før du har forsøkt. Mulig du ikke vil ha det som en favoritt. Men som frukter flest lar chili seg sylte. Og det sterke sammen med det søte gir ett syltetøy som absolutt vil få ben å gå på. Som tilbehør. Eller kanskje som det er. Vel verdt ett forsøk.
Chilimarmelade
100g rød chili
100g rød paprika
3dl eplecidereddik
Skall fra en halv appelsin
400g sukker
35g fruktpektin

Chillien må renses. 100g tilsvarer en 6-7 stykker. Har du tenkt å gni deg i øynene, eller klappe noen småsår anbefales ett par engangshansker. Skjær av endene. Del i to, og fjern frø og frørester.

Det samme gjelder paprikaen, selv om den ikke svir i øya. Rens den for frø og stilk. Ha chili og paprika i en foodprossesor og finhakk det. Eller hakk manuelt på ett skjærebrett.

Ha eddik og sukker i en kjele. Bruk for eksempel en ostehøvel for å skjære biter fra skallet av en appelsin. Jeg har store biter i som jeg senere tar ut. Vil du beholde appelsinskallet i kan du bruke ett rivjern eller en zest for mindre biter. 
Ha også i fruktpektin, og kok opp.

Deretter har du i chili og paprikabitene. Skru ned varmen, og la det stå og putre i 15 minutter. 

Trekk kjelen bort fra varmen, og la det stå og tykne og avkjøle i en 40 minutter før du har det over på rene, varme glass. Ha på lokk, og la det kjølne helt. 

Nytes til julemat, kjøttmat, med ost, eller/og gis bort som en fargerik gave.




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør