Marsipan

Selv far min, som mener godteri ikke er noe godt, spiser marsipan.
Før jul, hvert år var samme rituale. Vi skåldet mandler. Malte mandler. Og lagde vår egen marsipan. Det var jula si det. Selv uten de tradisjonelle julekrydrene. Mer av ett skikkelig juleverksted som fant sted rundt kjøkkenbordet.

Ingenting er som hjemmelaget marsipan. I alle fall ikke kjøpemarsipan. Og vanskelig er det heller ikke. Ganske enkelt faktisk, og du bare vet hva du skal gjøre. Ikke er det mange ingrediensene heller. Så det er ingen grunn til å la seg skremme. Jeg gir deg marsipan 
Marsipan
500g skåldede mandler
500g melis
1 eggehvite
(1ts tragant)

Det er ikke så vanskelig å skålde mandler. Ha dem i en kjele med vann. Kok opp. Og ett minutt senere er det i grunnen bare klemme dem ut av skallet. Jeg bruker gjerne en hullsleiv for å fiske mandlene ut av vannet. 

Mandlene må få tørke en stund. Da jeg var liten fikk de alltid stå til dagen derpå. I grunnen holder det med noen timer. Er du skikkelig utålmodig tørker du dem i ovnen på lav varme en times tid.

Så skal mandlene males. Vi brukte alltid en kvern. Det er forsåvidt mulig å hakke med en maskin. Her strides folket, og mange vil mene at mandler malt i maskin ikke gir skikkelig marsipan. Mandlene maler du to ganger gjennom kverna, eller til du begynner å synes det er finmalt nok. Bland i melis, og mal en gang til så mandler og melis blander seg.

Skill ett egg. Du skal bare bruke hvitten. Cirka en teskje. Tilsett derfor forsiktig litt og litt mens du elter sammen massen med hendene til du får en passe marsipanmasse.

Og her stoppet gjerne vi. Men i vår litt nyere verden vet vi at vi kan kjøpe tragant på apoteket, tilsette en teskje, og oppnå en marsipan som er enklere å forme.

La marsipanen stå ett par timer i plast. Bruk kondirorfargesamlinga hvis du ønsker farge til marsipanene. Dypp kuler i mørk, smeltet sjokolade. Rull i hakkede nøtter. Ha i en dråpe konjakk, sherry eller likør. Litt fruktsaft fra i sommer. Sett på en hasselnøtt. Bruk fantasien, og lag ett helt lite marsipanverksted ut av det. Bare pass på å ha noen rene biter marsipan til marsipanelskerne.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør