Stekt aubergine med myntedressing og dukkah


Jeg digger aubergine. Ikke bare synes jeg den er fin å se på, på tross av sitt noe frynsete emoji rykte... Men jeg synes det smaker digg!  I kombinasjon med en myntedressing og dukka ble dette raskt en favoritt som allerede har vært gjentatt flere ganger.

Dukkah er en egyptisk nøtte- og krydderblanding som smaker helt nydelig på så mangt. Det kan virkelig løfte et enkelt måltid til noe mer. (http://minematskriblerier.blogspot.com/2019/04/dukkah-har-dukket-opp-pa.html)

Aubergine er en grønnsak mange har et litt trøblete forhold til, og det skyldes ikke bare overnevnte emoji. Det skyldes nok også at enkelte har spist en noe sei, ikke særlig velsmakende skosåle lignende greie. Det er to ting du kan gjøre. Bli kvitt en del vann i auberginen, og steke den skikkelig. Vannet blir du kvitt ved å salte auberginen, og legge, eller sette skiver av aubergine i et dørslag. Jeg bruker et stort dørslag. Skjærer skiver av aubergine. Salter. Og setter de på høykant slik at vannet kan renne av i strie strømmer. Eller kanskje ikke så veldig strie, men du vil kunne se at det faktisk renner vann nedover skivene. Etter en 20-30 minutter i ro i dørslaget, skyller jeg av saltet, og tørker godt av auberginen med kjøkkenpapir. Og så blir skivene selvsagt grundig varmebehandlet etterpå. Men først skal vi se litt på hva vi trenger her.

Stekt aubergine med myntedressing og dukkah
1 stor aubergine
4-6 ss ghee eller brunet smør
pul biber, tyrkiske chiliflak - eller andre chiliflak
2 hvitløksfedd, renset, men ikke hakket

Myntedressing
6-8 ss gresk- eller tyrkisk yoghurt
skall og saft av 1/2 sitron
2 ss hakket, frisk mynte
salt
pepper

Dukkah
Granateplekjerner

Vi starter da med auberginene. Skjær i skiver, og la den renne av med vann som beskrevet over.
Når du har tørket av salt og vann, skjærer du et rutemønster i skivene. Du må ikke, men det ser pent ut, og gjør det raskere å steke.

Mens auberginskivene står å renner av seg kan du jo benytte tiden til å røre sammen dressing og dukkah, om du ikke har ferdig. Begge deler kan bare røres sammen. Deler av krydderblandingen kan også varmebehandles for å få fram masse herlig aroma.

Rens også granateple, så får du litt crunch til maten din.

Jeg har brukt ferdig ghee å steke i, framfor å bruke brunet smør. Ghee er klarnet smør som ofte brukes i indisk matlaging. Det har altså ikke særlig mye å gjøre her i det arabiske kjøkken, men du kan skaffe ferdig ghee på boks..

Smelt smøret i stekepanna. Ha i hele, men rensede og gjerne knuste hvitløksfedd. Om du ønsker og har kan du hive opp i en kvast med rosmarin eller timian også. Stek skivene som du ville stekt en biff. Først en side til auberginskiven er gyllen og nærmest karamelliserer seg rundt kantene. Deretter den andre siden. Stek het til auberginskivene er deilig og myke, har god farge og skinnet krøller seg.

Anrett på fat, eller tallerken. Strø over noen chiliflak. Kanskje litt mer pepper? Og server med myntedressingen, dukkah og friske granateplekjerner :)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør