Hvit pizza med spinat og dukkah


Snart går ferden mot Italia og noen deilige dager med vår sol. Jeg gleder meg. Og jeg regner med at i tillegg til noe gelato vil kanskje pizza dukke opp på menyen i løpet av oppholdet. Hvem vet. Italia kan by på så mangt.

Men viste du at pizza ikke bare er pizza i Italia? At den romerske pizzaen for eksempel har en tykkere bunn enn pizzaen du får i Napoli? Kanskje ikke. Men du har sikkert fått med deg at ingen spiser så mye pizza som nordmenn. Tror jeg i alle fall. Og den pizzaen kommer litt for ofte fra Stranda. Selv om vi nok kan enes om at hjemmelaget er best.

Hvor vil jeg med alt dette her? Usikkert. Men jeg har spist noen pizza i det siste. Og de har klart vært preget av mer enn Italia. Som denne. Italia møter Egypt.

Pizzadeig
550 g hvetemel
1 ts sukker
25 g fersk gjær, eller 6 g tørrgjær
350 g (3,5dl) kaldt vann
10 g salt
1 ss olivenolje

Fyll
2 ss olivenolje
2 løk i tynne skiver
400 g spinat
2 hvitløksfedd
150 g fetaost
400 g gresk- eller tyrkisk yoghurt, creme frâche eller labneh (http://minematskriblerier.blogspot.com/2016/05/labneh.html)
1 egg pr pizza

Vi starter selvsagt med pizzadeigen. Jeg liker at den får god tid til å stå å utvikle seg.
Strengt tatt er dette heller ikke en pizzadeig, men en deig til tyrkisk pide .
Bland sammen 350 g av melet med sukker, gjær og vann. Dekk til og la det stå til det begynner å boble godt i bakebollen, og deigen har dobbelt størrelse. Gi den gjerne 45-60 minutter.

Ha i resten av melet, salt og olivenolje. Kna deigen godt til den er myk og smidig. Dekk til, og la den få heve videre til dobbelt størrelse. Typisk, 1-2 timer til.  

Du kan lage åtte små, eller 4 litt større pizzaer ut av deigen.  Trill ut små boller, og la de få stå i fred på kjøkkenbenken i 15-20 minutter.

Sett på ovnen i mens. Høyeste varme med over- og undervarme. Har du en pizzastein, la den ligge i ovnen mens den varmes opp. 

Gjør klart fyllet. Vask og rens spinat, og hakk den gjerne opp. Rens hvitløksfeddene. Knus dem, men ikke hakk opp. Varm olivenolje i en dyp panna. Ha i de hele hvitløksfeddene. Stek løkringene  til de er myke, uten å ha tatt for mye farge. Vend inn spinat. La den falle sammen, og se til at væsken fordamper. Du vil ikke ha en klissvåt pizza.  Press gjerne av overflødig vann når fyllet har fått avkjølt seg.

Rør sammen tykk yoghurt, creme frâiche eller labneh med fetaost. Du kan godt bruke annen bløt ost, som myk chevre eller geitost. Eller en blanding av disse.

Gjør klar pizzabunnen. Strekk ut, og form det antall bunner du ønsker. Ha på yoghurt og osteblandingen. Ha over spinat- og løkblandingen. Rigle gjerne over litt ekstra olivenolje. Og dukkah!Inspirert av tyrkisk side har jeg også over et egg. Knekk et rått egg over pizzaen før du setter i ovnen. Egget stekes sammen med resten av pizzaen. Og det smaker helt nydelig. En kjempegod kombinasjon :)

Stek midt i ovnen til de er gjennomstekte og klare. De er små i størrelsen, så du kan sikkert få plass til 3-4 av gangen om du har laget en liten variant. Har du en ovn som min som går til 275 grader, trenger pizzaen cirka 15 minutter. Får du det varmere går det også raskere.

Spis pizzaen varm, eller lun.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør