Dukkah



Dukkah har dukket opp på stjernehimmelen som en krydderblanding alle bruker. Et vindunder av en kryddermiks med nøtter som kan oppgradere så og si hva det skal være. For godt til å være sant, tror du kanskje? Men dette er absolutt noe du kan strø over så mangt. Over det stekte egget., På en pizza. Eller sammen med litt olivenolje og godt brød.

Har du ikke råd til middag, har du i alle fall råd til brød og dukkah. Og det skal også ha vært et vanlig måltid hos fattigfolk i Kairo. Men krydderblandingen selv, er altså en berikelse. Dette er egypternes mest særegne, og ikke minst kjære spesialblanding. Og som med så mange spesialiteter som særpreger et samfunn, finnes det flere varianter. Jeg skal gi deg to :)

Dukkah med hasselnøtter
100 g hasselnøtter
60 g rista sesamfrø
40 g rista korianderfrø
10 g spisskumminfrø
10 g nigellafrø (om du har)
1 ts flaksalt
0,25 ts sort pepper eller chiliflak

Jeg har brukt en stekepanne gjennom hele prosessen på denne varianten. Begynn med hasselnøttene. Hasselnøtter er nok den nøttetypen som er mest brukt i dukka. Varm opp stekepannen, og rist hasselnøttene i varm og tørr panne. Når de har tatt litt farge og er varme kan du legge nøttene i et kjøkkenhåndkle og gni av store deler av skallet. Alternativt kan du riste nøttene ved 180 grader i stekeovnen.

Da kommer turen til krydrene. Rist sesamfrø, korianderfrø, spisskumminfrø og nigellafrø i en tørr og varm panne. På kjøkkenet vil det spres en herlig lukt, og frøene vil så smått begynne å poppe. De kan gjerne ta litt farge, men pass på at det ikke blir brent.

Ha nøtter og krydder i en foodprossesor, og kjør sammen. Eller bruk en morter.

Oppbevar krydderblandingen i en tett boks, så holder den en halv evighet.

Dukkah med pistasjenøtter
1 neve pistasjenøtter
2 ss solsikkefrø
1 ss sesamfrø
1/4 ts spisskummen
Flaksalt
Skallet av 1/2 sitron

Dette er som du ser en mye mindre porsjon med krydder. Pistasjenøtter føles også litt mer eksklusivt. Men det er jo så godt. Rist gjerne solsikkefrø og sesamfrø i en varm og tørr panne. Hakk nøttene så grovt eller fint du ønsker. Og riv sitronskall. Bare det gule. Den hvite delen av skallet smaker bittert. Bland alt sammen til en nøtte- og krydderblanding. Og bruk på alt!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør