Enkel børek


Det kan gjøres så vanskelig, og det kan gjøres så lett. Børek er mat med historie. Den antas å ha tatt sin smakfulle form i Anatolia som ligger sånn midt i dagens Tyrkia, og spredde seg ut i verden med det osmanske riket.  Og nå er det ofte en enkel mat i farta sak du kan få med deg oppvarmet fra en kiosk eller kjøpe med deg ferdig hjem fra enkelte dagligvare. Det er selvsagt en enkel løsning. Men du kan like gjerne gjøre det enkelt hjemme selv.

Det brukes løvtynn filodeig for å lage bører. Men jeg tyr ofte til de samme arkene som jeg bruker til vårrull. Bare ta et dobbelt lag. Litt juks kanskje, men det er noe jeg ofte har liggende til litt forskjellig bruk. Og så trøster jeg meg med at det finnes så mange forskjellige oppskrifter på børek. Noen bruker få ark filodeig. Noen har masse væske, andre mindre. Du må i grunnen prøve deg fram til en kombinasjon som gjør børeken passe sprø, myk og deilig. 

Enkel børek
3 egg
3 dl gresk eller tyrkisk yoghurt, eller du kan bruke melk
1 dl olivenolje
200 g fetaost
1 pk fersk spinat

Filodeig eller Springroll pastery
Nigellafrø

Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme

Visp sammen egg, yoghurt og olivenolje til en slags saus, eller røre.

Du kan varmebehandle spinaten, eller vaske den og hakke i mindre biter. Bland sammen med fetaosten. Ikke bruk av den typen som ligger i olje, men ren fetaost. Da blir det best. 

Finn fram en ildfast form, eller langpanne. Bruker du en langpanne kan det være lurt å dekke bunnen med et bakepapir.

Jeg bruker da doble lag med vårrull ark, og lager børekene i mindre porsjoner. Du kan velge å lage en hel langpanne der du legger filodeig og fyll lagvis. Filodeig i bunnen, og på toppen. Og gjerne med litt krøll på. 

Men altså, jeg lager ruller. Et dobbelt lag med ark pensles godt med yoghurt- og eggeblandingen. Ha en god skje- eller to med spinat og feta fyllet i midten av arket, og brett sammen kantene rundt. Legg rullen i stekeformen med brettekanten ned. Gjenta til du er tom for fyll. Pensle litt av yoghurt- og eggeblandingen over rullene, og strø over 1 ss med nigellafrø om du har. 

Sett stekeformen midt i ovnen, og stek børeken i 25-30 minutter.

La formen avkjøle i 5-10  minutter før du begynner å skjære i det. Litt lenger om du lager en hel form, med ark og fyll lagvis.

Serveres straks. Restene kan tas med til lunsj eller på tur. Oppbevar børeken i en tett boks i kjøleskapet. De kan også raskt varmes opp igjen i en stekepanne på middels varme.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør