Rugboller med valnøtter og kefir

Gjær og jeg er godvenner. Dermed smører deigen seg utover hele benken og nedover skapdørene mens den hviler og slapper av.
På den måten får jeg i alle fall nok brødmat til hele storfamilien, selskap og turbruk. Helt greit når vi snakker gode brød. 

Grove rug- og byggbrød med kefir og valnøtt
1 liter kefir
6 dl vann 
1,5 pk gjær
1/2 dl olivenolje 
1 ss salt
300 g valnøtter
400 g sammalt rug, grov
600 g rug, eller byggmel, siktet
900 g hvetemel

Varm kefir og vann i en kjele til det er fingervarmt. Bruker du fersk gjær rører du  ut denne i litt av væsken. 

Bland sammen det tørre. Vi snakker mye mel. Jeg har brukt både grovt rugmel og fint byggmel sammen med hvetemel i mine brød. Du kan godt begrense det til rug og hvete. Pass likevel litt på blandingsforholdet mellom det grove og det fine melet.  Ikke ha i alt hvetemelet med en gang. Vi tilsetter litt etterhvert til vi har en passe smidig deig. 

Ha i salt, eventuell tørrgjær, olje og valnøtter. Bland inn væsken. Tilsett hvetemel til deigen er seig i smidig. Ikke for fast. Og den slipper bollen. Ta deg god tid, og bruk gjerne en kjøkkenmaskin.
At en deig må eltes en ti minutter er ikke uvanlig, men bare bra. 

La deigen heve til dobbelt størrelse. Ha den ut på bakebordet, og elt den godt sammen igjen. 

Del deigen i 16-20 emner. Trill ut runde emner og ha over på bakebrett. Snitt et kryss, eller mønster med en skarp kniv før brødene får etterheve. 

Gi brødene en 30-45 minutter etterheving mens du varmer opp ovnen til 220 grader. Du kan pensle med litt egg, og sikte over mel. Stek i 15-20 minutter. Og avkjøl på rist. 

Disse blir kjempegode, så nå er det bare å spise. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør