Labneh

Hva i all verden er labneh? Aldri hørt om, og aldri smakt er kanskje første reaksjon.
Men har du spise meze, kan det være du har vært bort i dette før. Labneh er rett og slett en avrent, tykk youghurt. Nesten som en kremost om du lar den stå lenge nok. En del av et meze måltid (http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/01/rliten-smak-av-meze.html). En liten forrett. Pålegg til og med. 

Ofte vil Labneh være krydret med det arabiske krydderet zataar. En krydderblanding bestående av sumak, sesamfrø, timian og salt. Selvsagt kan du gå for sumak alene. Et krydder jeg ofte bruker på hummusen, og som er laget av sumakbær og som har en litt syrlig smak. Eller hva med hele korianderfrø og chiliflak. Selvsagt toppet med frisk koriander eller bladpersille. 
Labneh
400-500 g tyrkisk youghurt naturell 

3 ss olivenolje
2 ts zataar
frisk koriander  eller bladpersille

3 ss olivenolje
2 ts sumak
frisk koriander eller bladpersille

3 ss olivenolje
2 ts hele korianderfrø 
1/2 ts chiliflak 
frisk koriander eller bladpersille

I arabiske land får du nok ferdig Labneh Ii butikkene. Her hjemme kan du enkelt lage selv med utganspunkt i tyrkisk eller fresk youghurt. 

Ha litt salt i youghurten, og bruk et osteklede, kjøkkenhåndkle eller kaffefilter du plasserer i en sil eller døslag over en bolle. Saltet gjør at væsken i youghurten slipper. Væsken er myse du kan bruke til noe annet. Så la det stå å renne av seg. Alt fra 6-24 timer litt ettersom hvor fast, eller løs konsistens du ønsker.

Denne massen holder noen dager i kjøleskap om du har den i en tett beholder. 

Så kommer smakstilsettingen. Det vanlige er zataar og olje. Men bruk altså gjerne sumak, eller koriander og chiliflak

Varm olivenoljen i en panne. Ha i ønsker krydder, og la smakene sette seg i oljen. Et par-tre minutter. Før du lar det avkjøles mot romtemperatur. 

Pisk opp labnehen med en liten visp, eller gaffel. Ha på et fat. Lag en fordypning i midten, og ha over olje og krydder. Litt friske urter, og muligens litt flaksalt. Og du er klar for meze. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør