Pannestekt hvit asparges med limevinaigrette og sashimi

Den dukker opp hvert år. Den hvite aspargesen. Dyrere enn sin grønne bror, og likevel går en mann av huse for å få tak i denne bleke skapningen.
Aspargesen er hvit fordi den holder seg unna sola. Altså vokser den under jorda. I motsetning til de grønne som strekker seg mot solstrålene, og tar til seg den fargen den kan få.  Faktisk er det sånn at med en gang aspargesen ser lys blir den grønn. Det er altså snakk om akkurat den samme planten. Men soltilbedelsen er veldig ulik. 

Egypterne tilba den hvite broren for hele 5000 år siden. Ludvig den 14. hadde et eget og spesialdesignet drivhus til dem. Aspargesen er klar for innhøsting bare to måneder i året, og hviler de ti neste. Snakk om ferie. Etterspørselen er større enn tilbudet, så her kan det nok ferierer uten stor fare for å dette ut av markedet. 

Klassikeren er asparges med hollandiese med en riesling i glasset. Ikke rart. Planten stammer fra området rundt Rhinen i Rheingau i Tyskland. Men jeg har  gått for en mer italiensk inspirert servering. Og sashimi. Den syrlige smaken mot asparges og enkel laks er fantastisk. De er sjelevenner på en måte. Synes i alle fall jeg. Og så er det veldig enkelt å tilbrede både hjemme ved komfyren, eller ute i naturen med en primus. 
Pannestekt hvit asparges med limevinaigrette og sashimi
1 bunt hvite asparges 
1-2 sa smør 
Cirka 400 g salmalaks

Saft og skall av 1/2 lime
1/2 dl god olivenolje
2 ts flytende honning
Friske, hakkede urter f.eks bladpersille, koriander eller gressløk

Blandet salat 

Sesongen er nå. Og har du ikke hvit asparges, bruk de grønne. Eller en blanding av begge. 

Begynn med limevinaigretten.  Du kan bruke sitron hvis du heller vil det.  Uansett vasker du limen, eller sitronen. Riv skall med et zestjern, og skjær strimler.  Kun det ytterste på skallet. Det hvite under smaker bittert. 

Ha olje i en liten bolle. Press limesaft i. Ha i honning og limeskall, og rør sammen. Smak til, og ha gjerne i litt friske urter også. 

Den nederste delen av aspargesen er gjerne trevlete. Skjær, eller knekk av 2-3 centimeter nederst. Aspargesen knekker gjerne ganske naturlig på akkurat det punktet de skal. 

Stek aspargesen i smør på middels varme en 5-6 minutter. Hvit asparges trenger litt mer tid enn grønn asparges. Den blir fin og gyllen utenpå, i alle fall den hvite. Og mør inne i. Kjenn etter med en gaffel. 

Laksen må være av en type du kan bruke til sashimi siden sen skal spises rå.
Altså være fryst ned på forhånd i minst 24 timer, eller av typen vakuumpakket salma el. Skjær i tynne skiver, og ha på fat. 

Ha salat, friske urter og asparges på fatet sammen med laksen. Drypp vinagretten over, og server med en gang! Syren i limen setter nemlig i gang en slags kokeprosessen, en kjemisk reaksjon hos fisken. Som i ceviche. Fortvil altså ikke om du ser laksen skifte litt farge under måltidet. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør