Fennikel og avokado salat med lakriskrutonger

Sommeren nærmer seg. I alle fall på kalenderen. Ute er det grisekaldt og stiv kuling.
I mangel på skikkelig sommerfølelse ute kommer forsøket på å lage skikkelig sommer inne. Gjerne godt pakket inn i et pledd. Om en ikke får gjort noe med været, kan en i alle fall gjøre noe med maten.

Og etter en tung pinse og 17 mai følte jeg altså for litt lettere sommermat. Sommerens ferietur går atter en gang til lille Danmark der det er deilig å være norsk. Og der de bruker lakris som krydder, og jeg liker jo lakris. Også i middagsmaten. Men jeg må innrømme det at jeg ikke alltid er like flink å huske det. Men det hender. Som i dag. Og resultatet av det er litt sånn at en kan lure på hvorfor en ikke gjør det oftere. 
Fennikel og avokado salat med lakriskrutonger 
1-2 fennikel
1 avokado
Salt
Pepper
Saft fra 1/2 sitron

Lakriskrutonger
4 rugbrødskiver, eller 1-2 rugboller
Olivenolje
1 ss raw lakris pulver
Evnt. 1 fedd hvitløk

Dillolje
2 dl olivenolje
En kvast med frisk dill

400 g salmalaks

Dette er jo egentlig mat som en kan gjøre litt, eller mye ut av. Det kan være en tilbehørs salat med bare fennikel og avokado og kanskje litt andre krydder. Eller du lager den litt mer mettende med grove brødkrutonger. Og hvis det virkelig kniper så har du laks eller ørret til. Gjerne rå salmalaks, men her kan du godt bruke stekt eller grillet fisk også.
Jeg starter med oljen. Dill er godt til fisk. Og her er rett og slett olje og urter kjørt sammen i en blender slik at urtene får gi smak til oljen. Du kan godt sile den av gjennom et dørslag for en renere olje.

Skjær fennikel i tynne skiver og ha på fat. Rens og skjær avokado ikoner, og bland forsiktig inn sammen med fennikelen. Disse to grønnsakene sammen er kjempegode venner. Skvis litt sitron over slik at avokadoen ikke blir brun, og sitronen får gi litt syrlighet og smak til salaten. Ha over litt framsatt, og nykvernet pepper.

Del rugbrødskiver i terninger. Jeg har brukt av mine egne rugboller (http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/05/rugboller-med-valntter-og-kefir.html), men også de lat seg dele. Rens og hakk et hvitløksfedd om du vil bruke hvitløk her. Ha olje i en panne stek brødet Tilde har sprø krutonger. Ha over lakrispulver, og vend det inn. 1 spiseskje med lakrispulver gir en ganske intens lakrissmak, så prøv deg litt forsiktig fram. Det kan godt hende du vil ha litt mindre. 
Ha krutonger over salaten. Noen store dråper av dilloljen, men denne kan du jo også sette fram slik at en selv kan bestemme hvor sterk filmsmak en ønsker. Og helt til slutt for et komplett måltid, noen skiver med rå salmalaks. 

God sommer!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør