Ramsløkbonanza

Har du vært ute å plukket ramsløk enda? Nordens hvitløk, wild garlic - en naturlig urte vi kan plukke med oss hjem fra tur om vi er så heldige å vite litt om hvor vi skal lete.
Jeg kjente lenge på fortvilelsen da "mitt" ramsløk felt ble gravd opp, og fjernet fra kartet. Men så fikk jeg nyss om et nytt sted. Og så enda ett. Og da gjensto det bare å plukke med seg litt hjem.

Ramsløk sesongen er fra mars til juni, og de vokser altså vilt i store felt. Du finner altså ikke en og en ramsløk, men et helt teppe av ramsløk hvis du først snubler over et sted. Du vil oppdage at disse feltene gjerne er nær løvskogen, og at området nok heller er ganske vått, enn tørt og fint.. Bladene, som kan bli opp til 30 cm høye, har en duft av hvitløk. Ved blomstring kan den forveksles med den giftige liljekonvallen, så det kan være lurt å også i ta i bruk luktesansen her.

Som matplante kan den brukes til mye forskjellig. Den er ikke like sterk i smaken som vanlig hvitløk, men bruk den gjerne i salater, som en frisk urte du har i salat, over pizza, på pastaen, eller hva du nå finner på.
Det er vanlig å lage pesto som du kan bruke slik du ellers bruker pesto. På pastaen, på fisk. På en skive med godt brød.  Du kan lage deg en herlig grønn urteolje, eller smør . Mange vil også tørke den, og lage sitt eget urtesalt . Veien videre til å bruke ramsløken i matlagingen kan du ta derfra.

Over ligger linker til oppskrifter på alt sammen, og du kan også søke videre på bloggen for oppskrifter med ramsløk.

I år hadde jeg lyst til å teste ut noe nytt. En slags pesto kanskje, eller mer av en krem eller dip, uten ost. Tanken var at ost kan jeg alltids tilsette litt senere. Jeg har bløtlagt noen cashewnøtter for konsistens.

Ramsløkkrem
2 dl rå, bløtlagte cashewnøtter
1/2 sitron
2 ss olivenolje
4-5 dl ramsløkblader

Dette er laget litt på slump. Hvor mange blader som egentlig kom med er litt usikkert, men et halvlitermål med løse ramsløkblader var det nok :) Cashewnøttene er enklere å jobbe med om de er bløtlagt over natten, men du kan ta en snarvei og koke dem i 15 minutter.

Ha alt i en matmølle, og kjør sammen til du får en kremet konsistens. Tilsett så mye, eller lite ramsløk du ønsker, og smak til :)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør