Gnocchi med salviesmør

Det blir liksom aldri feil med gnocchi. Verdens enkleste pasta!
Skal du til å forsøke deg på pasta for første gang, er gnocchi tingen. Små potetballer som er rotgrønnsakenes svar på pasta. Gnocchi er som oftest laget av potet. Og inneholder gjerne også parmesan. En ost jeg digger. Men kanskje litt inspirert av korona trender som å bruke norske råvarer og lokalt produsert der en kan, forsøkte jeg denne gangen med en norsk ost. Alpeost, fra Romsdalen.

Jeg hadde lest at noen kalte den Norges svar på parmesan. Den er på ingen måte like tørr, eller skarp i kantene. Men heller fyldig og smaksrik. I gnocchi fungerte det utmerket.

Selvsagt passet jeg, i tråd med dette, på å bruke norske poteter. Det ble mandelpotet. Det trenger ikke være mandelpotet, men bruk alltid en potettype som er melen. Alternativ kan være herrs pink, gulløye, pimpernell, troll, ringerikspotet og altså mandel. Hvis ikke vil du nok slite litt med konsistensen på gnocchideigen. I tillegg har jeg bakt potetene i ovnen. Jeg synes det blir aller best, og du slipper at de blir litt for bløte.

Salvie hadde jeg akkurat fått ute på verandaen min, så da passet det fint å gå for den klassiske versjonen, gnocchi med salviesmør. Så enkelt, og godt i seg selv.

Gnocchi med salviesmør
8-10 melne poteter
50 g revet Alpeost
65 g( gjerne ekstra fint )hvetemel
1 egg

Sett ovnen på 180 grader, og finn fram en ildfast form. Vask potetene, og prikk dem i skallet med en gaffel. Ha dem i den ildfaste formen, og driste over litt olivenolje og salt. La potetene bake seg møre, cirka en time.

Når potetene er møre er det greit å la dem få avkjøle seg litt. Mens de får stå litt i fred kan du rive ost, og måle opp mel. Finn fram, og gjør klart :)

Skrell potetene og ha i en bolle. Mos potetene med en potetmoser, stavmikser, gaffel, eller hendene. Bland inn ost, mel og egg. Du kan bruke bare plommen i egget, og få litt gulere pastadeig. Mange vil mene at det er det riktige her. Men du kan godt ha i hele egget. Jevne deigen med mel til den er passe fast.

Del deigen I fire biter, og trill ut en lang pølse som er omtrent fingerbred. Kutt i cirka to centimeter lange biter. Ha litt mel på kniven, så klistrer det seg ikke. Du kan forme avlange, litt sylinderformede gnocchi. Eller du kan bruke en gaffel for å trykke ned biten og få det riflede mønsteret.

Kok opp en kjele med rikelig med vann! Legg i gnocchiene, og la de koke til de flyter opp. Dette må du gjøre porsjonsvis. Løft ut de ferdig kokte gnocchiene med en hullsleiv. La renne av, og legg til side på en tallerken med litt olivenolje. Skal ikke alle brukes med en gang, kan du legge de ferdige gnocchiene i kaldt vann før du setter de i kjøleskapet.

Men, her skal det spises! Varm opp en stekepanne med en skikkelig god klatt med smør. Stek gnocchiene gyllenbrune. Ha i et par salvieblader mens du steker. Også her må du nok regne med å steke litt porsjonsvis. Du vil ikke ha en stor klissete klatt med gnocchi, men heller små, herlige munnfuller.

Ha de ferdig stekte gnocchiene over på et fat etterhvert. Ha også over smøret og salviebladene. Om du ønsker kan du rive enda litt mer ost over. Jeg hadde også over noen hakkede pistasjenøtter. Nydelig! Selv om disse gnocchiene ble såpass sprø og gode at dem ekstra crunchen kanskje ikke var helt nødvendig. Men likevel. Så innmari godt :)








Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør