Kunstnerisk focaccia

En del har fått veldig god tid i disse korona hverdager.
Egentlig går jo dagene sin gang med jobb og skole for mange, med da den vesens forskjellen at alt skjer hjemme. Og når man går der hjemme og tusler, kan en også ta seg litt mer tid til å lage maten selv. Med litt planlegging trenger ikke middagen å være ferdig på 30 minutter. Det er ingen fotball- og håndball trening og rekke. Og maten kan få stå å godgjøre seg lenge om en ønsker.
På sosiale medier begynte et focaccia brød og herje i feeden. Selv om jeg ikke er storfan av mat som først og fremst pynter opp, framfor smaker, lot jeg meg fascinere. For med en god olje, og noen gode grønnsaker kunne jo dette bli bra. Og ofte vil jeg jo likevel ha noe strødd over et focaccia brød. Som da oliven, tomater og/eller noe urter. Så hvorfor ikke?

En variant av brødet dukket opp med oppskrift fra Helleskitchen. Og dermed var jeg i gang. Væpnet med paprika, tomat, oliven, urter som salvie fra verandaen og sukkererter.


Og det viktigste her.. Focaccia brødet er godt!
Focaccia
2 1/2 dl lunket vann
1/2 pose tørrgjær
2 ts sukker
5 dl hvetemel
4-6 ss olivenolje
litt salt

Forslag til topping
Rød paprika
Gul paprika
Oliven
Sukkererter 
Cherrytomater
Rødløk
Salvie
Flaksalt

Vi starter selvfølgelig med selve brøddeigen. Rør sammen lunket vann, tørrgjær og sukker i en bakebolle. La det få stå i 10-15 minutter. Det vil danne seg skum på toppen, en reaksjon av møtet mellom gjær, sukker og vann. 

Bland inn hvetemel, et par skjeer med olivenolje og litt salt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, og elt deigen godt i en ti minutter. Deigen skal være akkurat passe, slippe kantene av bollen, ikke for tørr og ikke for klissete. 

Dekk til bollen, og la den få stå og heve i minst en time.

Finn frem en form til brødet. Du kan bruke en avlang brødform, eller en rund kakeform. Jeg har gått for den runde varianten så langt. Smør formen med olje, og ha deigen ned i. Du behandler den slik du ellers også ville ha behandlet focaccia brød. Altså du drar og strekker litt i deigen. Stikker små hull med fingrene. Og så må du nå ta i bruk alle dine kunstneriske evner. Skap deg et kunstverk!

Sukkererter har få bli stilker til blomster. Salvie til små blader. Paprika og rødløksringer danner blomster. Tomatene deles i to, og blir små fargeklatter. Oliven kan sveve litt rundt på bildet, og/eller danne midten av en blomst.

Ha til slutt over litt olivenolje og flaksalt.

Stek brødet midt i ovnen på 225 grader i 30-40 minutter.


La brødet avkjøle på rist før du serverer det! Til et tapasbord, skalldyrbord, eller suppe. I det hele tatt der du ellers ville hatt et godt brød til :)






Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør