Vintersalat med tahinidressing

Salat er kanskje ikke det første du tenker på om vinteren. Grønnsakene er ikke like sødmefulle, og den gode gamle gulroten og kålroten virker litt traust. Egentlig er det mer som et tilbehør å regne.
Det betyr ikke at du ikke kan gjøre det litt mer festlig. Litt mer fargerikt. Og litt mer innbydende. Du kan lage en salat. En salat for sesongen. Med akkurat det det kanskje er mest av akkurat nå. Rotgrønnsaker. Og kål. Kål er bra. Brokkoli. Blomkål. Grønnkål. Rosettkål. Kålrot. Valgene er mange. Og av en eller annen grunn virker de litt mer spenstige og innbydene ut sammen, en hver for seg..

Tahinidressing er en enkel dressing du rører sammen selv. Og for mange vanedannende. Det er helt greit, for tahini kan være ganske bra for deg. Den er laget av malte og rista sesamfrø. Og sesamfrø inneholder stoffer som er bra både for benbyggingen og fordøyelsen. Også inneholder det mye jern. Bra for oss jenter i alle fall.. Hud, hår, muskler, lever og hjernen setter også pris på tahini. Så her er det bare å ta til seg.

Tahini er vanlig i mange retter vi forbinder med Midt-Østen, som hummus. Og noen vil til og med ta det rett på brødskiva som et nøttesmør. Eller du kan altså lage dressing. La oss bare sette i gang.
Vintersalat
1 blomkål
1 ss zaatar
En klype chiliflak
1 ss olivenolje
1 ss flytende honning
1 brokkoli
2 gulrøtter
1/4 kålrot
2 rødbeter
1/2 granateple

Salte mandler
En neve mandler
1 ss olivenolje
En klype maldonsalt

Tahinidressing
4 ss tahini
1 sitron
1 fedd hvitløk
Salt peppper
Litt vann

Sett ovnen på 200 grader.  Kle et stekebrett med bakepapir. 
Del blomkålen i mindre buketter. Jeg har gjerne bukettene i en liten pose sammen med krydder. I dette tilfellet zaatar, olivenolje og litt honning. Rør det sammen i en liten skål eller glass, og ha i posen sammen med blomkålen. Rist og vend på posen for å få bukettene skikkelig vend inn med krydrene. Dette kan selvsagt også gjøres i en skål eller på et fat du foretrekker det.

Bak blomkålen midt i ovnen i 20-30 minutter. 

Mens blomkålen baker gjør vi stand resten.

Begynn med dressingen så den får satt seg litt. Visp sammen tahini, sitron og hvitløk. Tilsett litt og litt vann til den er passe tyntflytende . Blir den for tynn, ha i litt mer tahini. Er sen tykk, tilsett litt vann. Jeg har både chiliflak og honning sammen med blomkålen denne gangen, og velger da det bort fra dressingen. Ellers er det noe du kan smake til dressingen med.

Du kan godt lage en større porsjon med dressing når du først er i gang. Den holder seg fint i kjøleskapet. Skiller sen seg, er det bare å riste, eller røre den sammen igjen. 

Resten av grønnsakene har jeg latt være rå denne gangen. Du kan gi dem et par minutter i kokende vann, før du heller av og skyller med kaldt vann om du vil. Ved å skylle i kaldt vann stopper fu kokeprosessen, og beholder spensten i grønnsakene. 

Hvilke grønnsaker du vil ha i kan du jo velge selv etter som hva som er sesong, eller hva du har tilgjengelig. Min oppskrift baserer seg på noe v det jeg hadde i kjøleskapet nå. Brokkoli, kålrot, gulrot og rødbeter. Bruker du rødbeter koker eller baker du de før du har de i salaten. 
Du kan også bruke bakt søtpotet, gjerne krydret med chiliflak og olje,, kikerter og grønnkål for eksempel.

Toppingen er selvsagt også valgfri. Jeg har over salte mandler og granateplekjerner her. Det kunne vært feta og granateplekjerner. Kikertene kunne blitt ristet i ovnen. Men tilbake til dagens, salte mandler.

Ha mandlene i en varm stekepanne sammen med litt olje og rist dem til de tar litt farge. Strø over en klype maldonsalt, og du har salte mandler.

Bland sammen grønnsakene i salaten, vend inn dressing og kjør på med toppingen. Og server. En god lunchrett, som tilbehør, eller middag om du er i det grønne hjørnet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør