Speltpannekaker

Pannekakedagen er en reel greie. Det er 40 dager igjen til påske. Pannekakedagen er i bunn og grunn den samme dagen som Hvitetirsdag, eller Fetetirsdag. Dagen da en skulle spise mat laget av melk og mel. Det innledet fasten.
Og med fasten rett rundt midnatt kvittet en seg gjerne med de beste råvarene en hadde. Egg, smør og flesk. Slikt blir det pannekaker av.

Du skjønner allerede at det ikke er en spesielt ny tradisjon. Da hadde vi vel heller snakket om e-stoffer i uante mengder iblandet noe sjokolade. Men nå er vi ikke lenger så veldig tradisjonelle. Og ikke faster vi noe særlig heller. Men vi liker kaker. Også til middag om vi kan.

Speltpannekaker kan være verdt å forsøke for de som vil kutte litt ned på hvetemelet. Og ønsker en, kan en bruke en plantemelk istedenfor kumelk. Med litt havregryn, og kanskje sammalt speltmel har du også en litt sunnere hverdagspannekake om du vil. Servert med søtt eller salt, alt ettersom hva du ønsker.
Speltpannekaker
4 egg
4 dl melk
4 dl speltmel
0,5 dl havregryn
4 ts sukker (kan sløyfes)
4 ts rapsolje (kan sløyfes)
1/4 ts salt


Rør sammen alle ingrediensene til en glatt røre. Du kan enten bruke kun siktet speltmel, eller erstatte 1 1/2 dl med sammalt spelt for å få litt grovere pannekaker.

Som all pannekakerøre bør denne svelle litt før du setter i gang å steke. Cirka 10 minutter.

Stek pannekaker på høy varme, og på begge sider før du servere de rykende ferske og varme med det du vil. Om det er sukker, syltetøy og bacon. Eller spekeskinke, veie og avokado. Jeg er helt sikker på du kan komme på andre varianter også .

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør