Crumble med bakte rotgrønnsaker og blåmuggost

Det ble atter en runde med rotgrønnsaker i ovn. Det er noe med den varme "salat" varianten midtvinters.
Det ser innbydende ut når grønnsakene utgjør et fargerikt fellesskap på fat og tallerkener. Grønnsakene er naturlig søte, og komplimenterer hverandre perfekt når de blandes. Du finner dem i rødt, hvitt, lilla, gult og oransje. Og jo mer rot du steller i stand, jo bedre er det.

Så her er det bare å ta dor seg og fråtse i selve grunnmuren i det norske kostholdet. Rotgrønnsakene. La de gjerne få hedersplassen.

Denne gangen har de fått et litt salt selskap. Blåmuggost. Den er knadd inn i en crumble med kuttet havre. Det er ingen grunn til at crumble bare skal suppleres med bær og kalles kake. I saltet versjon ble det middag, og det gikk helt utmerket. Helt sikkert som lunch også. 

La fantasien få utslipp. Gå litt amok i disken med rotgrønnsaker, og la det hele stå til!
Salt crumble med bakte rotgrønnsaker og blåmuggost
3-4 rødbeter
1 nepe
1 gul bete
1 chioggiabete
1 søtpotet 
1 kålrot
1 pastinakk 
1 persillerot 
Olivenolje
Flytende honning
Salt
Pepper
Frisk eller tørket timian

80 g havregryn eller kuttet havre
60 g smør
100 g blåmuggost 
60 g valnøtter

Sett ovnen på 200 grader.
Vask og skrell rotgrønnsakene. Jeg har ramset opp av de jeg har brukt denne gangen. Men du må gjerne velge andre. Mer rødbet, uten kålrot, tilsett gulrot, sellerirot eller andre rotgrønnsaker. 

Jeg valgte fargerikt, så her ble det rødt og gult i massevis. Klare farger på en grå dag. 
Uansett, del i skiver og biter, og ha alle grønnsakene i en i,dagstur form. Salte og pepre litt. Ha over en god posisjon olivenolje, og en dæsj med flytende honning. Strø litt timian over. Sett midt i ovnen i 20-30 minutter litt ettersom hvor store biter du har skjært grønnsakene i. 

Mens grønnsakene står i ovnen, gjør du i stand en crumble. Bruk en bolle, eller rett og slett en brødpose. Kna sammen havregryn og kaldt smør i terninger. Fortsett og kna inn biter av blåmuggost, og helt til slutt biter av valnøtter. Detbliren grov, litt  klumpete og mørk masse. 

Ta formen med rotgrønnsakene ut av ovnen, og ha crumbledeigen over i biter. Sett formen tilbake i ovnen i 20 minutter. Crumble bitene vil ta farge, og bli herlig sprø topping til grønnsakene.

Server det hele med litt frisk timian på toppen, en skje med rømme, tyrkiskyoughurt, creme fraishe eller lignende. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør