Kanelknuter med spelt

Da var det på tide med fastelaven igjen. Kvelden før fasten som varer helt til påske. Dagen der det skal spises boller med krem og syltetøy.
Fastelavenssøndag og fleskemandag, eller blåmandag, skal det nemlig spises fet mat. Så kommer hvitetirsdag, eller fetetirsdag da man skal spise hvit mat. Altså melk- og mel, som en overgang til fasten med mager kost. 

Krem er jo ypperlig i så henseende. Men jeg er ikke så glad i det.. 

Andre skikker kommer til dels fra hedensk tro, og forbindes med våren. Som fastelavensriset. Det skulle vekke fruktbarhet hos unge, gifte kvinner som ikke hadde fått barn. Senere ble jorden vekket til liv ved at man spente nakne jomfruer foran plogen askeonsdag. Heller ikke skikker jeg følger særlig opp..

Men fersk bakst er nå godt da. Og jeg tar gjerne fastelaven som en unnskyldning for å bake litt.

Spelt er noe mer lettfordøyelig for mange, enn hvete. Det trenger kortere eltetid. Og snurrende ble store, luftige og gode. Så værsegod, kos deg! 


Kanelknuter
5 dl melk
50 g fersk gjær
1 kg speltmel, fint
150 g sukker
2 ts kardemomme
8 g salt
1 egg
150 g kaldt smør i terninger

Fyll
150 g romtemperert smør
150 g sukker
15 g kanel

1 egg til pensling
Perlesukker 

Varm melka til den er fingervarm. Ha i en bakebolle sammen med gjæren, og rør sammen så gjæren løser seg opp i melka. Sikt inn det meste av melet, samt sukker, kardemomme, salt og egg. La en kjøkkenmaskin få elte deigen sammen i 5-10 minutter.

Ha i terninger med kaldt smør, og la deigen elte videre i 5 minutter, eller smøret er eltet godt inn i deigen. Det vil si at det ikke skal være klumper. 

Sett deigen til heving i 1-1 1/2 time, til dobbel størrelse. 

Kjevle ut deigen til et rektangel, cirka 40x50 cm.
Rør sammen fyllet i en bolle. Smør det utover hele rektangelet.

Brett 1/3 av deigen inn mot midten. Brett den siste 1/3 over de to andre, slik at du nå har tre lag. Kjevle lagene litt sammen, og videre til du har ett nytt rektangel på cirka 30x50 cm. 

Skjær 16 strimler på 2-3 cm fra kortsiden av rektangelet. 
Ta tak i begge endene av en strimmel. Surr den rundt seg selv, og lag en knute. Eller form bollene akkurat som du vil.. 

Sett de ferdige knutene på et stekebrett med bakepapir. La de etterheve 30-45 minutter.

I mens varmer du ovnen til 200 grader. 
Pensle knutene med egg. Strø over perlesukker til pynt. 
Og stek de så midt i ovnen i 12-14 minutter. 

Avkjøl på rist, men spis de gjerne lune 😋

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør