Indiske linser i kokos - Parippu

Et indisk måltid er kanskje ikke komplett uten en linserett. Det kaller vi gjerne dahl (http://minematskriblerier.blogspot.no/2015/10/indisk-dahl.html), og de finnes i uttallige varianter.
Parippu er en variant med røde eller gule linser, og kokos. Jeg så en oppskrift og tente på navnet. Dette måtte jeg lage! Og det passet ekstra godt en dag jeg rett og slett ikke fikk i meg varmen. Som sagt før, er det få ting som er så varmende som en god, indisk dahl. Varme krydder og kokos, det måtte bli bra.

Parippu er toppet med klarnet smør, ghee, med enda flere varme krydder og litt mer løk. Det blir da til en tarka, som kan oversettes til krydder, eller topping.
Parippu
225 g linser
1 gul løk
1-2 grønne chili
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummin
1 ts malt koriander
1 tomat
1 boks kokosmelk
2 dl vann
salt

Tarka
3 ss klarnet smør, ghee (kan erstattes av 5 ss stekeolje)
1 ts kumminfrø, eller malt spisskummin
1 ts svarte nigellafrø
1 liten rødløk
10 curryblader

Hvis du vil lage ghee selv starter vi med det. Ghee kan en få tak i enkelte butikker. Men lager du selv smelter du smør, og lar det trekke en halvtimes tid. Da vil melkeproteiner og annet grums synke til bunns. Så øser du ut, eller siler av det øverste laget med klarnet smør. Det fine med klarnet smør er at det tåler høyere varme uten at det brenner seg. Du kan velge å bruke rapsolje, men da får du ikke smaken av smør i retten.

Har du ghee, eller klarnet smør bruker du det i denne retten.
Skyll godt av linsene.
Varm klarnet smør, ghee eller rapsolje i en kjele. Fres hakket løk, chili og krydder noen minutter.
Ha i en hakket tomat, en boks kokosmelk, vann og linsene.

Skru ned varmen, og la gryta trekke til linsene er møre. Det tar en halvtimes tid. Tilsett litt mer vann om det blir lite væske.

I mens kan du jo gjøre i stand tarka. Varm klarnet smør, eller nøytral olje i en panne. Ha i kumminfrø og nigellafrø. De vil begynne å poppe og sprette litt rundt. Da har du i en hakket rødløk, og curryblader om du har. Stek videre til løken er gyllen.  Du har din topping.

Ha tarka over de ferdige linsene i parippu, og server med ris, naan, chapati eller roti.
Jeg har tillatt meg hakket, frisk koriander, og noen cashewnøtter som ekstra topping også.. Mums..

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør