Ravioli fulle av sopp, nøtter og ost

Så var det dags for pasta igjen. Og med det mener jeg å mekke til pastaen selv. Hjemme på kjøkkenbenken. Jeg vet det er vår, men da drømmer jeg om Roma. Og i Roma, der spiser man pasta. Blandt annet. Og egentlig er det ikke noen stor sak å lage pasta selv. Det er bare å gjøre det. Istedenfor å ty til pakker med tørket pasta. Eller fersk pasta fra butikken. Men hjemmelaget, fersk pasta, er så mye mye bedre.
Og så er det ikke skikkelig vår heller. Snarer ganske ruskete. I alle fall i dag. Skiftende kan det vel kalles. Og da er det lov med litt smør til maten. Eller pesto om du foretrekker det. Plutselig er sola tilbake.
Pasta
4 egg
400 g tippo 00 mel
en klype salt
evnt litt olivenolje
Fyll
200 g blanda sopp
50 g hasselnøtter
1 fedd hvitløk
1 liten rødløk
50 g parmesan, pecorino, manchego eller annen fast ost

Saus
2 gode never bladpersille
3 hvitløksfedd
3 ss smør
2 ss balsamicoeddik

Jeg lager i stand pastaen først. Helt grunnleggende består pasta av mel og egg. Og det diskuterers opp og ned i mente om det skal være litt olje, eller ikke i deigen. Det er litt en smakssak. Men uansett gjør du som følger: Og bruker et mel spesielt for pasta, og forsåvidt også pizzadeig. Melet er laget av durumhvete, og egner seg dårlig i gjærbakst. Men her er det altså tingen!

Ha melet ut på et bakebord, og lag til en grop i midten. I gropen knuser du eggene. Og så bruker du en gaffel for å dra melet fra kantene, inn i eggene. Om du er veldig redd for at eggene skal begynne å renne utover eller noe, bruker du en bolle. Men bland eggene med så mye mel du klarer. Deigen skal være mulig å kna både lenge og vel uten at den smuldrer, eller klisterer seg fast. Og det må eltes. Gjerne ti minutter. Og kna godt og hardt. Kjempegreier om du er sint på noen!

Så må deigen få hvile litt. En halvtime, pakket i plast på benken.

I mens lager vi i stand fyllet. Ha nøtter i en foodprocessot, og finhakk dem der. Gjør det samme med soppen. Du kan bruke sjampinjong, eller en blanding av ulike sopper. Finhakk løken og hvitløksfeddet, og stek dem i olivenolje. Ha i soppen når løken begynner å bli myk og smidig, og la den steke med de siste minuttene. Bland inn nøttene og revet ost. Smak til med salt og pepper.

Pastadeigen, som nå har fått hvile, skal bli pasta. Hvilken type du ønsker forsåvidt. Pastadeig er pastadeig. Og du kan fint bruke fyllet som en pesto, istedenfor fyll. Du kan også fylle og snurre sammen tortellini. Men her er det altså ravioli på menyen. Og deigen skal bli flat! Har du en pastamaskin, bruker du den. Kjør deigen gjennom fra trinn 1, og oppover til du har en flat lefse av en deig. Det trenger nødvendigvis ikke å være øverste trinnet før du er der. Det skal ikke revne fullstendig for deg heller. Sinnet ble du forhåpentligvis kvitt under eltingen.

Har du ikke pastamaskin, bruk kjevle! Og kjevle så tynt du kan.

Bruk et glass, eller om du har en utstikker, og stikk ut sirkler på den utkjevla deigen din.  Bruk en liten skje, og ha på en klatt med fyll midt på halvparten av sirklene. Du trenger en grei kant rundt. Pensle kantene med egg. For så tar du den andre halvdelen med sirkler, og lager et lokk på sirklene med fyll. Egget virker som lim. Men klem godt sammen, slik at sirklene med pastadeig blir pakket godt rundt fyllet. Det skal ikke lages noen luftlomme her. Bruk fingrene, eller en gaffel.

Sausen lages greit istand med å smelte smøret i en kjele. La det gjerne brunes litt. Ta av plata, og tilsett finhakket hvitløk. Det kommer til å frese litt. Ha i finhakket persille og balsamico, og smak til.

Ravioliene koker du i lettsaltet vann i flere omganger. Som alltid med pasta er det viktig å ha nok vann i kjelen! For lite vann gjør at pastaen klister seg sammen. For mye pasta på en gang i kjelen gjør at vannet slutter å koke. Så for perfekt resultat. Bruk mye vann, og kok heller litt og litt. 4-5 minutter er alt ravioliene trenger. Fisk dem opp med en fiskespade e.l., og ha dem på et fat med litt olivenolje, mens du koker neste porsjon. Oljen gjør at ravioliene ikke klister seg sammen på fatet.

Server nykokt med sausen, grovkvernet pepper og et dryss til av osten du brukte i fyllet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør