Øldampet kylling med asiatisk twist

Du har helt sikkert sett et bilde av det. En kylling med en ølboks stukket opp i rompa.  Kanskje har du tenkt du skal prøve, men ikke turt. Det ser nesten  litt makabert ut. En slags hodeløs fugl som vagger mot deg. Og dattera lurte litt på hva som var satt i gang inne i ovnen. Men mysterier er til for å løses! Eller i dette tilfelle, spises..
Nå er det jo sånn at vi gjerne har en slant med vin i maten som seg hør og bør av og til. Så hvorfor ikke øl. For ikke lenge siden skrev jeg om blåskjell dampet i øl. Og i dag står kyllingen for tur. Dampet direkte på boks. Ølboks.

Poenget er vel noe sånt som å steke yttersiden, og dampe fra innsiden. Og jeg innbilder meg det blir ekstra saftig. Dog, lar du kyllingen hvile for lenge etter stekinga, blir den tørr likevel. Det er altså ferskvare. Til å dele, rive og slite i. Og bruk gjerne henda. Sånn bortsett fra når ølboksen skal fjernes. Aluminium blir varmt! 

Oppskrifter dukker opp i ny og ne, og med grillsesongen rundt hjørnet har jeg latt med inspirere av gutta i "Flying Culinary Cirkus".
Øldampet kylling
1 hel rå kylling
1 ss røkt paprikapulver
1 ss chilipulver
1 ss tørket koriander
1 ss spisskummin
1 ss brunt sukker
1/2 l ølboks
2 ss rapsolje

BBQ-glaze
1 ss sriacha saus
1 ss soyasaus
2 ss ketchup
2 ss honning

Salat
1 mango
1 granateple
1/2 slangeagurk
2 gulrøtter
1 håndfull usalta nøtter, cashew, pecan, peanøtter el.

Salatdressing
Saft fra 2 lime
3 ss fishsauce
1/2 ss chili flakes
1/2 ss brunt sukker

Vi starter med kyllingen. Som alltid med kylling holder vi kjøttet langt unna grønnsakene, og finner fram en egen skjærefjøl og kniv. Lag tre kutt i lårene, helt inn til beinet. Bland alle krydderne i en bolle, og gni kyllingen inn med kryddermiksen. Mens du jobber kan du ta deg både en og to slurker øl om du trenger, for til sist her skal ikke mer en 1/3 av ølet være igjen i boksen. Tre kyllingen på boksen, med åpninga i boksen inn i kyllingen. Ha kreasjonen over på et stekebrett, og inn i forvarmet ovn. 200 grader, 30 minutter.

Fortsett å drikk ølrester, og kutt grønnsakene til salaten i strimler. Du kan selvsagt varierer salaten litt. Bruk kinakål om du ønsker. Eller bønnespirer du slipper å kutte. Ikke ha over nøttene enda. De blir bare bløte.

Salaten har du på et serveringsfat. Og så lager du istand dressingen i en annen arbeidsbolle, Bland sammen, smak til - og vent med å ha over salaten!
Så var det en ekstra glaze her. Til kyllingskinnet altså. Bland den også sammen i en arbeidsbolle. Vet du ikke hva sriacha saus er for noe, kan jeg fortelle litt om det. Sausen var skikkelig in i 2013, og du finner den av og til stående på disken når du kommer innom et eller annet gatekjøkken. Sausen er laget av solmodne chili, som så er blandet med hvitløk, noe eddik, salt og sukker og malt sammen til en pasta. Vi kjøper den på spruteflaske - og prøver å ikke bomme mellom den og ketchupen i skapet.

Ta kyllingen ut av ovnen etter de 30 minuttene. Pensle med glaze. Sett inn igjen, og la det steke videre i 10 minutter til.

Da er det å ta ut kyllingen, og som med kjøtt flest. La det hvile litt før du begynner å skjære. Imens vender du dressingen inn i salaten. Ha kyllingbiter over salaten. Dryss over masse hakket koriander. Og server!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør