Tom Yam Goong - Thailandsk rekesuppe

Det var der i ett tre etasjes smalt hus i en liten landsby i sør-Frankrike at det utartet seg. Ungene sprang opp og ned mellom etasjene, mens spøkelseshistoriene ble mer og mer levende. Frydefulle hvin ble etterhvert erstattet av hyl i søvne, etterfulgt av tassende føtter som landa kaldt på magen litt ut på natta.
Det skumleste inntraff likevel den dagen ungene fikk øyekontakt med maten. Søsteren min og jeg hadde hatt en tidlig morgentur til det lokale markedet i gamlebyen. Turens hittil dyreste middag var under vidåpen planlegging. To matglade frøkner midt i smørøyet, eller matfatet om du vil. 

Vi kom tilbake slepende på poser med fisk og skalldyr den beste fiskedisk kunne misunne oss. Litt av alt. Og endte opp med suppe. Ikke en hvilken som helst suppe. Men en suppe kokt på kraft fra hoder og skall, og alt vi hadde betalt i dyre dommer for. Makan til god kraft finner du ikke i en terning!

Og spøkelseshistoriene fikk en ny vri i det hodene duppet opp i overkanten og hilste fra gryta med et tomt blikk. Det slo enhver Halloween historie en god gang! Og gjorde noe med matlysten hos de minste..

Rene tennpluggen for fantasien! Og vips var fantasien fulladet og nærmest utømmelig igjen! Og jeg har trukket hjem en kilo reker for å drømme litt om varme somre, en ikke realisert ferietur til Thailand, varme sjela og skremme vettet av ungene i det de skjønner at suppa er kokt på skall og hoder. Riktignok silt av så kun smakene sitter igjen. Sterk, søt og syrlig på samme tid. Og riktig så passende på høsten også tenker nå jeg. Kommer ikke halloween ideene strømmende nå, kommer de aldri! Og suppa? Litt skremmende, og farlig god..
Rekesuppe 
1 kg reker, skall og hode 
Litt olje
1 liter vann
15 stilker sitrongress 
1 galangalrot
1 tomat
8-10 små chili
15 limeblader
1/2 ss brunt sukker
5 ss fiskesaus
Saft av 2 lime

I suppa
Reker, ferdigskrelte 
Sopp
Cherrytomater 
Frisk koriander 

Først må rekene skrelles. Alt skallet med hode og greier hives i en gryte med litt olje. De ferdigeskrelte rekene settes litt til side så lenge.

Kutt sitrongress, galangalrot,limeblader  tomat og chili grovt og ha i en morter. Knus det grovt. Finner du ikke galangalrot kan du alltids bruke frisk ingefær. Smaken er ikke helt den samme. Galangal er noe mildere.
Men ellers går det greit å bytte om disse to.

Fres rekeskallet i olje. Ha i krydder fra morteren, og hell over vann. La det trekke i 15 minutter. 
Sil av suppen, og ha kraften tilbake i kjelen. Ha i sopp, for eksempel sjampinjong, og tomater. La suppa koke opp. Smak til
med sukker, fiskesaus og lime.

Helt til slutt tilsetter du reker og frisk
Koriander. Og dermed var det klart. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør