Bakte fiken

Hvorfor har vi lørdagsgodt, spurte dattera. Jeg foreslo raskt at det kunne vi jo bare slutte med. Men det var ikke helt den løsningen hun jaktet på. Svar skyldig måtte jeg dermed gjøre ett dypdykk i skummel historie- og havnet dermed i Sverige!
Det har seg altså sånn at 99,9% av alle svenske menige hadde hull i tennene i 1942. Skummelt nok i seg selv. Men det blir verre. 

Noe må gjøres! Hullene er store, og mistanken rettes mot det store, slemme sukkeret. Men det finnes ingen bevis! 

600 utviklingshemmede settes dermed på en diett ethvert barn vil drømme om. Sukkerdietten. 30 tonn med snop og karameller går med. Godteriindustrien håper på å bli renvasket, og bidrar mer enn gjerne. 

I hele åtte år driver de å forer forsøkspersonene med kliss og karameller, med mål om å lage mest mulig skade. Verst går det utover tanngarden til de som spiste godteri hver dag.

Det fikk svenske helsemyndighetener til å gå til dramatiske skritt. Kun godteri på lørdag, lød oppfordringen. Og nordmenn fulgte etterhvert etter. Vi hører da alltid på fornuft og pusser tenner.. 

Eller later som vi er litt sunne og blander inn litt frukt. Selv den forbuden fikenfrukten, mest kjent for å ha skjult Adam og Evas edleste deler med sine blad, virker supersunn mot de dristige e-stoffene. 

Og så så godt da. Gjerne ovnsbakt med ekstra digg. Og nå i sesong.
Bakte fiken
Friske fiken
Flytende honning
Smør
Valnøtter
Hasselnøtter
Balsamico
Blåskimmerost

Bakte fiken er godt som tilbehør til ost, eller med ost. Smørt utover en god skive med brød som ett slags søt pålegg. Eller med litt is.

Skjær ett kryss i fikenen. Hva du vil ha på er litt sånn opp til deg. Det er ganske vanlig å ha over litt flytende honning, og kanskje noen nøtter. Bare litt godt smør. Eller en kombinasjon av honning og smør. Den norske kraftkar osten, eller en roquefort er fantastisk til om du ikke skal dele med kresne neser. 

Som en liten dessert, eller tilbehør til ost har jeg forsøkt meg med honning og en god balsamico i kombinasjon med valnøtter. Helt utmerket!

Sett fiken med hva du måtte lyste inn i ovnen på 180 grader, 20-30 minutter, til de er ferdigbakt. Det kan knapt sies å være en oppskrift.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør