Byggotto med blomkål og elg, og noe sylta kantarell

Jeg synes blomkålen er så fin. Det er liksom ett eller annet med den grønnsakene som gjør den vanskelig å gå fra. Særlig nå når den er på det beste. Kanskje det er blomstene. Alle liker blomster. Det litt uanselige utseende som gjør at jeg nesten synes litt synd på den midt blandt alle de fargerike grønnsakene som skriker etter meg. 

Tross sin noe kjedelige og blasse farge er den så anvendelig og fin i bruk. Ja, og så smaker den godt da. Ikke bare i suppe, eller grønnsaksblanding. Og sånn nå mens folket raser rundt på jakt, kan vi jo gå for en fulltreffer mellom kjøtt og grønnsak. Lage en kombinasjon midt i blinken. Sette litt farge på kålen, med høsten som inspirasjon. Midt i blinken!
Byggotto
200 g byggryn
1 blomkål
1,5 dl melk og 1,5 dl fløte, eller 3 dl melk
2 ss smør
0,5 dl  Moscatel De Setúbal eller vin
1 dl revet parmesan
salt
pepper

400 g elgskav, eller annet viltkjøtt som hjort eller rein

Brødkrutonger
50 g brød
1 fedd hvitløk
1 ss smør

Lettsylta kantarell
200 g kantarell
1/2 rødløk
1/2 dl olivenolje
1/2 dl hvitvinseddik eller eplecidereddik
2 ss brunt sukker
1 kvast frisk timian

Byggryn må bløtgjøres og sånt før koking om du ikke bruker av disse pakkene der du legger en porsjon rett i en kjele med kokende vann. Kok nå uansett byggryn etter anvisning på pakka.

Ellers er det nå greit å begynne med krutonger. Jeg hadde noe litt tørr loff som jeg skar i terminger. Men du kan like gjerne bruke rugbrød. Ha smør i en panne sammen med ett flattrykt og renset hvitløksfedd (du må ikke bruke hvitløk!). Ha i brødbitene, og brun de lett mens de får trekke til seg av smøret. Ta de ut, og la renne av seg på litt kjøkkenpapir. Du trenger ikke vaske panna egentlig. Bruk den til å steke kjøttet etterpå.

Det kan være greit å klargjøre litt for soppen også. Gi olje, eddik, timian og sukker ett oppkok slik at sukkeret løser seg opp. Ha i kantarell og biter med rødløk. Pass på at det er dekket av væske. Sett til side til resten er klart.

Rens blomkålen. Legg noen buketter til side til litt pynt og tyggemotstand. Resten av blomkålen koker du mør i en blanding av melk og fløte. Cirka 15 minutter. Etterpå bruker du en stavmikser, og kjører det sammen til en pure.

Litt etter smak tilsetter du mellom 2 ss og 0,5 dl med litt syre. Du kan bruke ett par spiseskjeer med eplecidereddik. Eller litt vin. Jeg har igjen tydd til en flaske i skapet med Moscatel De Setúbal, en portugisisk hetvin. Riv parmesanost, eller en lignende fast ost, og ha i pureen. La det koke inn litt. Når byggryna er ferdig, blandes de også inn. Og der har du blomkålbyggotto!

Da er det bare danderinga igjen. En klatt blomkålbyggotto, ett dryss lettere sylta sopp med løk. Og så topper du herligheten med viltkjøtt og brødkrutonger. En sveip olivenolje, noen friske urter og de siste bukettene med blomkål - og det er servert!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør