Fougasse

Ingen tur til Paris uten minst en baguett med ett eller annet. Faktisk gikk det vel mest i en ikke helt vellykket jakt på froskelår og snegler. Desto større inntak av hjerteskjell i form av spagetti vengole. Men det er strengt tatt en annen historie. Dessuten mer italiensk. Det franske kjøkken er allsidig.
Og selv om baguetten har en særstilling. Faktisk så viktig at det hvert år arrangeres ett mesterskap i Paris. Der vinneren i tillegg til ære og berømmelse blir enerådende leverandør til presidentpalasset det neste året. Så finnes det annet brød. 

Frankrikes svar på focaccia er kjempeenkelt. Og dessuten lett å variere. Her kan du virkelig leke med både form og smak.
At mine fougasse denne gangen slo følge med italiensk inspirert lam, finner jeg helt passende. Innledningshistorien tatt i betraktning.
Fougasse
750 g hvetemel
2 ts salt
25 g fersk gjær
4 1/2 dl fingervarmt vann

I ovn ved 220 grader i 10 minutter

Dette er enkel bkast. Bland hvetemel og salt. Rør gjæren ut i noe av vannet. Eller bruker du tørrgjær får du nå bare ha det rett i melet. Ha fingervarmt vann i melblandingen, og rør dette sammen. Elte den sammen til en smidig deig. Gi deg tid. Cirka 10 minutter. Eller bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dekk til deigen med plast, eller ett rent kjøkkenhåndkle. Sett deigen til heving. La den nå dobbel størrelse. Sånn en times tid.

Så kommer litt av greia. Selve styret så og si. Har du en pizzastein kan du bruke den. Hvis ikke legger du nå et bakepapir på stekebrettet. La steinen, eller da brettet stå i ovnen mens du varmer den opp til 220 grader.

Ha deigen ut på bakebordet ditt. Ikke bank den ned, men prøv å beholde lufta i deigen. Bare dra den litt utover til du har en firkant. Cika 40x40cm.

Skjær deigen i 16 like store emner. Så kommer det morsomme. Du kan nå lage mønstre i deigen etter din egen fantasi. For eksempel kan du skjære små snitt på tvers, nesten gjennom deigen, men ikke helt. Bruk fingrene til å dra sprekkene litt opp. 

Om du vil kan du jo strø over litt maldonsalt eller noen urter fra Provance for eksempel.

Skyv forsiktig de ferdige emnene over på den varme steinen, eller stekebrettet. Stek i cirka 10 minutter til de er gjennomstekte og gylne.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør