Syltet kantarell

Det begynte med en skogstur. Vel, det gjør jo gjerne det.  Skogsturene altså. Eventyrene også. For midt mellom fjell og daler finner vi tett skog, og trollskog også på Sunnmøre. Så en vakker dag la vi i vei for å finne blåbær. Enkelt som fot i hose, og med en simpelthen ufeilbar
plan når blåbærhimmelen var målet. Prikket ut på det noe ueksakte kartet hodet er. 
Hadde vi bare kommet vannveien, hadde vi nok funnet fram også.. Men vi gikk og gikk som noen dverger blandt høye trær som nektet alt annet enn mosen å vokse opp under beina våre.

Mens vi gikk skimtet vi noe som glitret i vannkanten. Nesten som gull. Og dette var definitivt ikke en ølboks. Ikke en gjenglemt fiskekrok heller. Og langt fra ett blåbær.

For der, nesten druknet,  og godt under vann, bugnet det av kantareller som bare ropte etter hjelp. Snille som vi er , hjalp vi til så godt vi kunne. Og hele blåbærfangsten ble til en liten innsjø av kantareller som fikk være med videre i eventyrskogen mens vi plystret og sang for den.
Det kunne vært snipp snapp og snute nå. Men dengang ei.
Etter langt om lenge, og lenger enn lamgt fant vi igjen både bil og vei. Slunkent med blåbær. Så kantarellen fikk eget sete og en siste reis. Før den ble syltet.
Syltet kantarell
1l kantarell
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 laubærblader
2 skiver frisk ingefær
1 ts hel pepper
1,5 dl  7% eddik
2 dl sukker
4 dl vann

Om du ikke har renset soppen underveis på soppturen, må du gjøre det. Ellers gjelder det selvsagt å rydde vekk rester av skogsbunn og trær, og gjerne dele de største kantarellene i litt mindre biter.

Kok opp vann, eddik, sukker og krydder. La det få stå å koke ett par minutter så alt sukkeret løser seg opp.
Ha i soppen, og la det koke ett minutt til. Avkjøl det hele, og ha på rene sylteglass. Laken må dekke soppen.

Syltet kantarell passer godt til viltkjøtt. Og jeg synes det smaker helt utmerket også til fiskekaker, kjøttkaker, annet kjøtt, fet fisk og kylling. For eksempel servert i ett pitabrød eller som en hamburger.
Ekstra godt å ha om du skulle komme til å knekke ett håndledd i ettertid, og ikke kan håndtere kniven...  Bare å øse over maten som tilbehør.. 

God tur! 

Kommentarer

  1. Ser godt ut! Hvor lenge kan jeg ha glasset i kjøleskapet etter at det er åpnet? Mvh Mari

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør