Pad thai

Farmora mi var en forfengelig dame. Ikke veldig forfengelig, men sånn litt forfengelig. Ting skulle være på stell, og det skulle være rent å pent. Hun lærte oss viktigheten av ren truse i tilfelle noe skulle skje, og vi havna på sykehuset. Og nødvendigheten av egen klut og håndkle til kroppsedeler en helst skulle se ikke kom i kontakt med andre kroppsdeler. Hvorvidt morgenens truseskift ville være spesielt avgjørende ved en ulykke med akuttinnleggelse er jeg vel senere noe i tvil om. Men vi lystret, og vasket og skiftet oss etter nøye instruksjon i tilfelle noe kunne skje.
En vet jo aldri. Og det skal jeg gi damen i rett i. Akkurat nå er vi velsignet med ett stabilt herlig høytrykk over landet. Og aller helst vil vi bare være ute og ikke tenke på hva som kan skje, eller husarbeid som jo definitivt ikke stikker av. Jeg tar meg like vel i å slepe fram støvsuger, mopp  og klut for en rask runde, mens farmors stemme følger meg rundt. Jeg vet jo ikke hva som kan skje, og hvem som kan komme til å kikke over rot og hilse på hybelkaniner.

Lysten til å tilbringe timer ved komfyr eller heller ikke helt tilstede. Men matlysten er jo der. I alle fall trenger kroppen noe mat. Og noen raske retter kan en jo alltids unne seg etter sol, og da litt støvsuging. Og thailands største gatemat suksess er tryllet fram på null og niks. Smaker fantastisk. Og jeg kan tenke meg lite mat som er rene enn den du steker hurtig over sterk varme, og serverer alldeles straks! . Og den kan godt  nytes ute med de siste solstrålene.

Pad thai
Cirka 150g risnudler pr person
1ts finhakket galangal
2-4ss finhakket ingefær
2ts finhakket hvitløk
1-2ts finhakket chili etter styrke og smak
Cirka 10 tigerreker pr person
2 toppede ts tamarindpasta
1 egg pr person
1ss chiliolje
3-4ss soyasaus
3-4ss fiskesaus
3-4ss palmesirup
6ss usalata, rå peanøtter, hakket i biter og ristet i panne
1-2 pk vårløk
1pk bønnespirer, eller jeg har også brukt sukkererter

Det er greit å hakke og skjære det meste i stand på forhånd. Etterpå er det nemlig fort gjort, og det skal det være. Nudlene lar du ligge i varmt vann og blir klare når du setter i gang med å steke her. De har ikke stort lenger koketid enn du bruker på å steke rekene.

Ha hvitløk, ingefær, galangal og chili en varm wok med olje. Ha i rekene, og stek under omrøring i noen minutter. Ha deretter over tamarindpasta.

Galangal har vi vært borti her på bloggen før, da i Tom Kha Gai suppe. Det er ikke det samme som ingefær, selv om det ligner. De tilhører samme familie.  Galangal er også en rotvekst, og mye brukt i thaikjøkkenet. I Pad thai bruker jeg både galangal og ingefær.
Tamarindpasta er ganske vanlig i thai kjøkkenet. Den brukes i Tom Yum suppe, og til fiskeretter.  Den er laget av tamarindfrukten, og gir maten ett syrlig preg. Du kan eventulet bruke litt sitronsaft, men det helt greit å få tak i pastaen på en innvandrerbutikk nær deg.

Ha rekene litt til siden, så du får en åpen plass midt i woken. Ha i egg. Rør godt så du får små eggeklumper. Liker du ikke tigerreker, eller ønsker ett alternativt er det ganske vanlig å bruke kylling, eller svin i pad thai. Pad thai betyr jo rett og slett thailandske nudler, eller stekte nudler, så her kan du variere.

Ha over nudlene som du har avsilt for vann. De skal ikke være helt ferdigkokte, for nå skal de få steke med de siste minuttene. Ha deretter på chiliolje, soyasaus, fiskesaus og palmesirup. Rør.
Palmesirup er ikke det samme som lønnesirup, selv om google gjerne vil det. Palmesirup kan være litt klønete å få tak i. Du kan lage selv av palmesukker om du har det. Eller bruke annen søtning. Jeg har brukt daddelsirup som søtning denne gangen, og det fungerer også helt utmerket! Brunt sukker kan også erstatte sirupen. Saken er jo at du vil balansere sterkt, syrlig , surt og søtt slik balansen er i all thaimat. Smak deg fram.

Ha i grønnsakene og peanøttene. Vend det inn. Og server!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør