Crispy duck

Det var ikke byens beste strøk. Men definitivt ett strøk, bystrøk. Med daglige besøk av politiet i spillebula som var nabo, og en sexsjappe på hvert hjørne. Den samme tiggeren som møtte meg i døra hver morgen når jeg skulle ut og handle inn til frokost. Samme dame som hadde nye problemer, og trengte penger hver dag rundt middagstid. Trygt da, når politiet dukket opp fra intet på lette motorsykler før vi ante det var fare på ferde, og en trussel mot fred og ro. Engelsk kunne de også skulle det vise seg. Politimennene altså. Heldigvis kun i bruk for en veibeskrivelse for min del. 
Det gikk i ett internasjonalt kjøkken og tegnspråk når maten ble inntatt ved strandpromenaden. I selskap med joggere. Promenerende. Og da en og annen på jakt etter penger til mat.
Alt som var av lokale spesialiteter hadde en tendens til å være frityrstekte små tapasbiter med noen variasjoner i innhold og overraskende lik smak... Gjerne servert med øyas store stolthet og spesialitet, mojo. Mye mojo, En saus basert på hvitløk. Det sies at den opprinnelig ble laget for å dekke over dårlig mat. Jeg skal ikke utdype det..
Men lever godt på noen minner fra matmarked uten mojo.. I alle fall ikke i druknene mengder.

Dattera fant til slutt en rikholdig internasjonal meny med noe for enhver smak. I alle fall på kartet. Menykartet. Stedet var i ei lita gate med den sedvanlige sexsjappa på hjørnet. Naboen til en tapas med kortere, og faktisk ganske god frityrtapas (det tror jeg er ett nyord i matverden), og en særdeles hjelpsom og hyggelig eier. jeg skjønte ikke ett kvekk av hva han sa utover at hamburgeren muligens kunne serveres som reker..

Naboen med den lange menyen hadde blandt annet krokodille, frosk og 
and. Uten mojo. Med appelsinsaus. Anda altså. Eller marmelade skulle der vel vise seg. Mye marmelade i god kanarisk ånd skal vi tro noen av stedene vi var innom. Men som jeg jo vet ikke er helt sant. Jeg har sett det på markedet. Vel anda var god. Sausen var marmelade. Jeg dro hjem til Norge etter ett par uker. Og etterhvert vanket det and her også. Uten appelsin. Med hoisinsaus. Mer soya enn frukt altså, og en klassiker jeg overhode ikke har forutsetninger for å si jeg mester til fulle.
Men godt blir det med en enkel hjemmelaget variant også.  Bedre enn marmelade.
Crispy duck ala en pekingand
400 g andelår eller andebryst
2ss soyasaus
2 ss brunt sukker

Tilbehør
1/2 slangeagurk
4 vårløk

hoisinsaus

Kinesiske pannekaker
250g hvetemel
1,5 dl kokende vann
2 ts olje

Kok opp vann. Ha andelårene eller brystet i i 2 minutter. Ta det ut med en fiskespade eller noe.
Bland sammen soyasaus og sukker. Smør denne blandingen på andestykket. La det få ligge å marienere utildekket i kjøleskapet i minst ett par timer. Gjerne over natten også.

Varm opp ovnen til 150 grader. Ha andestykket i en ildfast form. Fettsiden skal opp. Stek i ovnen i cirka to timer. Øk til 200 grader, og la det steke til skinnet blir sprøtt.

Synes du dette er litt mye styr kan du bare snitte litt i andebrystet. Droppe marineringen, og krydre med litt salt og pepper. Stek med skinnsiden ned i varm panne så skinnet blir sprøtt. Senk temperaturen litt og brun andre siden også. Før du steker videre i ovnen på 150 grader. Litt annen smak blir det jo, men mindre venting. Kjernetemperaturen skal være en 54 grader. 

Pannekakene lager du ved å sikte melet i en bolle. Ha i olje og vann til en jevn deig. La deigen hvile i 10 minutter før du ruller den  ut til en pølse. Del i biter, og kjevle ut tynne pannekaker. Litt alternativ måte å lage pannekaker på, men det kommer vi tilbake til. 

Halvparten av kakene smører du med litt hoisinsaus. Ha over en pannekake til, slik at du får doble pannekaker, med hoisinsaus i midten.

Stek de doble pannekakene i en varm, tørr panne. Noen minutter på hver side til de blir gylne og bobler litt opp. Ha over på en tallerken du dekker med ett kjøkkenhånkle etterhvert som du steker. Skill kakene fra hverandre. Her kan du gjerne stable nye kaker opp på etterhvert.

Er du god venn med komfyren, og flink til å steke pannekaker skal du få en variant av kinesiske pannekaker du steker så tynne du klarer i smør.. Uten hoisinsaus, og på en litt mer klassisk måte. 

Rør sammen 
5 dl melk
4 dl hvetemel
4 egg
1 ts salt
Saft fra 1/2 sitron
Evnt to revne hvitløksfedd 

Dette blir litt sånn etter hvordan du liker å jobbe. Prøv nå uansett å få så tynne kaker du kan. Den første varianten uten melk og egg blir litt mer som ett tynt, stekt brød som lar anda og hoisinsausen dominere på smak. Litt som en spiselig liten tallerken du ruller rundt maten. Akkurat passe mild og myk til anda. Pannekakerørevarianten synes jeg setter litt mer preg på måltidet. Det er lov å prøve seg fram, og finne det en trives med selv. Både arbeidsmetode og smak. 

Agurken og vårløken skjærer du i strimler. Når kjøttet er ferdig skjærer du bort beinet om det er ett lår, og skjærer kjøttet i strimler.

Hoisinsaus kan du kjøpe på glass. Eller du kan røre sammen selv. 
Hoisinsaus 
1 1/2 ss soyasaus 
1 dl tahini (sesampasta)
2 ts sesamolje 
1 ts sambal olek 
1 1/2 ss kaffe 
2 ss hvitvinseddik 
3 1/2 ss flytende honning

Smør en pannekake med hoisinsaus. Ha på kjøtt og grønnsaker. Rull sammen. Og spis.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør