Hamburger med røkt paprika

En dag i uka tok søstra mi og jeg bussen til sentrum. Helt alene, og alltid med en litt sitrende spenning om pappa faktisk sto på bussholdeplassen når vi kom fram. Noe han gjorde hver gang. Unntatt en… Men det er en helt annen historie. Vi skulle avgårde på korøvelse. Og like selvsagt som at brent mat gir god sangstemme, er at uten mat og drikke synger en ikke. Så vi stakk innom en haburgersjappe og spiste litt på veien. Og siden min far er min far, var det ikke snakk om noe pakket i papir og kjørt ut på samlebånd. Men burgere med kjøtt. Masse kjøtt. Og de smakte noe mer en papp, luft og venteboller.
Så når egne barn ymter frampå om at nå må vi hamburgermiddag henter jeg fram karbonadedeigen. Gjør minst mulig. Lar ungene spise ketchup. Men setter fram en BBQ saus eller grillet paprika og oster etter ønske. Noen bakte potetbåter og litt grønt så er alle fornøyd. Alle får den burgeren de selv ønsker. Med smak, og med svært lite venteboller.

Hamburgere
Cirka 1 kg karbonadedeig
1ts røkt paprikapulver
1 ts spisskummin
1ss dijonsennep
salt
pepper

Her gjelder det å bake inn krydderene i karbonadedeigen ganske lett. Jobber du får mye med farsen her blir det akkurat det. En seig farse som ikke er spesielet grei å steke eller god å spise.
Smak deg litt fram. Jeg har tre typer røkt papirika. En søt variant, en bittersøt med ganske intens røyksmak, og en sterk type. Hva du velger er litt smak og behag selvsagt. Sammen med barna føler jeg ofte den søte, eller bittersøte er tryggest. Smaken kan være ganske intens, så tilsett heller litt og litt enn å kjøre på. Det gjelder ellers ikke å svi krydderet som da bare smaker bittert og litt surt.

Trill ut noen kjøttboller du slår litt flate i panna, og stek cirka tre minutter på hver side. La de steke litt videre på litt lavere varme til de er gjennomstekte, eller nesten gjennomstekte. Ha på litt ost mot slutten av steketiden etter ønske. Burgeren er ferdig når osten har smeltet. Her kan du bruke den klassikse cheddaren, Jarlsberg eller hvorfor ikke en blåmuggost med eller uten blåmugg. Kjempegodt.
BBQ-saus
Stekesjy eller buljong
1 boks hermetiske tomater
2 ts dijonsennep
1 ss hvitvins- eller eplecidereddik
Litt røkt paprika pulver, jeg brukte av typen bittersweet i dag
Litt sukker og salt etter smak
Noen flak med chili om du ønsker litt sterkere smak

Bruk av stekesjyen, eller bruk litt buljong. Ha i en boks med tomater. Ta gjerne å kjør dem med stavmikseren for en litt jevnere konsistens. Ha i sennep og eddik, og la sausen koke inn, cirka 20 minutter. Smak til med litt sukker og salt. Og eventuelt chili.

Potetbåter
1 kg poteter
Maldonsalt
Olivenolje

Nå som vi har fine nypoteter synes ikke jeg det er nødvendig å skrelle dem. Bare vask potetene. Del i passe båter. Ha utover ett stekebrett dekket med bakepapir. Ha over litt maldonsalt, og sprinkle over olivenolje.

Stek potetbåtene på 225 grader midt i ovnen i 20-25 minutter. Jeg bruker gjerne varmluft på slutten. Det gir en fin farge og gjør potetene sprø på utsiden, og myke og gode inne i.

Glem ikke hamburgerbrød, om du kjøper ferdig, eller baker selv.

Hamburgerbrød
500 g hvetmel
250 g kokte og lukne poteter,  most til mos
1 pk tørrgjær
1 ts salt
150 g smeltet smør
1 egg
1 ss honning
2dl melk

Skrell og del potetene i biter. Da er de raske å koke. Poteter gir en skikkelig god og saftig deig, og jeg har tidligere skrevet om pizza med potet både i deigen og som topping. Absolutt en god bakeingrediens! Har du ikke forsøkt det, vil jeg absolutt anbefale ett forsøk!

Mos potetene til en fin mos. Visp sammen mel, poteter, gjær og salt. Bland i smør, egg, honning og melk. Deigen blir litt klissete. Elt godt, og bruk gjerne en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter så deigen blir skikkelig satt.

Dekk til, og hev til dobbel størrelse. Ha deigen ut på ett melet bakebord, og elt den litt sammen. Del deigen i 12-15 like store emner, og rull hvert emne sammen som ei bolle. Ha de runde bollene på ett bakebrett før du trykker dem ned med håndflata.

Dekk til bakebrettet, og la de etterheve en halvtimes tid.

Litt vann og et lett strø med sesamfrø på topplokket, og du er sikret litt mer rot og ett innbydende utseende.

Hamburgerbrødene settes i varm ovn, 180 grader i 10-15 minutter. La de avkjøle litt på rist før de spises.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør