Krydra fiskekaker med agurksalat

I ett sekund av ett lite øyeblikk, som etterhvert virket som en hel liten evighet, trodde jeg at smaksløkene mine var forsvunnet. I alle fall blitt litt ødelagte, eller i det minste totalt fraværende i gjerningsøyeblikket. Så husket jeg at dette hadde skjedd før. Og at det kanskje var snakk om ferie. For smaksløkene. Eller det noe udefinerbare begrepet flymat. Presentert med store ord og glossy bilder, og totalt smakløst. Også på flylassen der bilde og tekst i beste fall er polert, og muligens uten samsvar med virkeligheten overhode.
Eneste måltid jeg noensinne har levert tilbake ledsaget av setningen "du tuller med meg?" var på en flyplass der en liten pose salt og pepper skulle hjelpe på manglende indisk smak, vel smak overhode, på en indisk rett som minnet mistenkelig om hønsefrikase, uten smak og høne. Og når sant skal sies formulerte jeg meg nok litt mer ufint også..

Så etter en lang dag fostret og foret opp på flymat tilpasset alle eller ingen ganer, melder behovet for en hel liten vekkelsessermoni av smaksløkene seg. Uten en flyvertinne, ett fotballag på retur til bartebyen, flyplassansatte og glansa bilder i sikte lures curryglass og illeluktende fiskesaus fram. Om det virker? Vel, smaksløkene våknet og fram glemselen eller gjemselen eller hvor de var. Og magen var med på leken og hoppet ivrig den også.

Fiskekaker
4 kaffirlimeblader
50 g sukkererter eller aspargesbønner
350 g fersk torskefilet
En klype salt
2 ss red curry paste
1 egg
2 ss potetmel
2 ss fiskesaus
1 ts brunt sukker
1 ss hakket frisk koriander
olje til steking

Agurksalat
3/4 dl 7% eddik eller riseddik
3/4 dl vann
50 g brunt sukker
1 slangeagurk
1/2 rødløk eller 4 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 cm frisk ingefær

Vi gjør i stand salaten først. Den kan nemelig godt få stå å trekke til seg litt smak mens du lager fiskekaker.

Kok opp eddig, vann og sukker. Avkjøl.
Skjær agurken i strimler og løken i skiver. Finhakk hvitløk og ingefær.
Bland alt i en bolle, dekk til, og la den stå å trekke mens du gjør i stand resten.

Finhakk kaffirlimebladene. Bare fjern stilken først. Kaffirlime får du tak i i de fleste innvandrerbutikker. Rens sukkererter eller aspargesbønner, og skjær i  tynne små skiver.

Del torsken i biter, og rens den for alt som måtte være av ben og skinn. Skjør i biter. Ha bitene i en hurtigmikser sammen med salt, currypaste, egg og potetmel, og kjør sammen til en farse.

Ha fiskefarsen over i en bolle, og bland i fiskesaus, limeblader, koriander og bønner.

Form små fiskekaker du steker cirka 3 minutter på hver side. Altså til de er pent gylne og gjennomstekte.

Serveres nystekt med agurksalat og frisk lime.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør