Safranpasta med tunfisk

Safran er et sånt krydder det knytter seg mange minner og sikkert myter til. Noen røde tråder som gir gul farge, og deilig smak.
Det er et av verdens dyreste krydder. Og kommer fra safrankrokusen. Ett kilo safran krever minst 70 000 krokuser.  Disse skal håndrenses, og plukkes. Tidligere sto Spania for mye av produksjonen. I dag kommer gjerne safran fra Iran. 

Jeg husker vi gikk rundt på kryddermarkedene på våre reiser da jeg var ei yngre jente. Luktet og kikket. Og gjerne kjøpte safran. Og like ofte det vi kalte juksesafran. Det var mest for gulfargen. Kanskje det egentlig var det langt billigere krydderet gurkemeie. Men det var gult og fint. Og så hadde vi med en langt mindre porsjon røde tråder, safrantråder, hjem i kofferten. Til pappas fiskesuppe.

Selvsagt kan safran brukes til mye mer enn fiskesuppe. For eksempel pasta. Den utrolig kjedelige tunfiskboksen føles så mye mer eksklusiv ut med litt safran! Og så godt som det blir.

Med diverse små slumper av fløte, sitron og ost ble det en kremet, gul og frisk rett som metter lenge. 

Safranpasta med tunfisk
400 g spagetti
4-5 sjalottløk 
2 hvitløksfedd 
1 ss kapers 
2 bokser tunfisk
2 dl fløte
1 klype safran 
4 ss kremost eller créme fràiche
Revet skall av en sitron 
Litt av kokevannet fra spagettien
Salt
Pepper
En håndfull sorte oliven 

Sett over vann til spagettien.
Hakk løk, kapers og hvitløk. Har du salte kapers kan det være greit å skylle av dem først. 
Fres løken, hvitløk og kapers i oljen fra tunfiskboksene. Ha over fløten. Jeg har brukt kremfløte siden jeg hadde en passe raus rest stående. Men du kan godt bruke matfløte.
Kok opp, og ha i noen skjeer med naturell kremost, eller créme fràiche. Igjen. Jeg hadde en rest med ost. Det smakte aldeles nydelig. Ha i noen tråder med safran. Det gir både smak, og en herlig gul farge. Jevn sausen til den er passe kremet med kokevann fra spagettien. Sausen skal være kremet. 
Du smører spagettien i saus, bader den ikke. 
Rør inn tunfisken, og la den få varme fra sausen. 
Smak til med salt og pepper. 

Bland den ferdig kokte spagettien med tunfisksausen. Rør inn noen oliven. Kanskje litt bladpersille. Og voila! Det er servert. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør