Is uten iskremmaskin

Min datter er den stolte eier av en iskremmaskin. Det er vel og bra, og gavner hele slekta og litt til. Når den likevel ikke blir så innmari mye brukt skyldes det et par ting. Det ene er det a den må fryses ned 24 timer i forveien, før den er klar til bruk. Det skyldes selvsagt at den må bli skikkelig kald.
Den andre grunnen er vel at jeg ikke synes den jobber godt nok. Men det finnes alternativ. Is uten iskremmaskin. Og har du først startet det løpet, blir du hekta.

Tidligere har jeg presentert bringebæris på denne måten, http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/06/bringebris.html. Men det ingenting i veien for å prøve ut andre varianter. Det kan være andre bær, nøtter, karamell, sjokolade osv osv...  Jeg har laget is både med lemoncurd http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/01/lemon-curd-sitronsmr.html.  Med lakris http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/04/lakris-is-uten-iskremmaskin.html. Og nå også med solbær http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/07/solbrsyltety.html, og jordbær/rabarbra http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/05/sommersyltety-med-jordbr-og-rabarbra.html. Rett og slett noen rause skjeer med sommerens syltetøy rett i boksen.

En annen variant kommer med karamellsaus, som tillegg, eller helt alene.
Men la oss starte fra begynnelsen.
Is uten iskremmaskin
6 dl kremfløte
1 boks søtet kondensert melk (ikke Vikingmelk!)
1 ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

Karamellsaus
150 g sukker
50 g smør
1 dl kremfløte
litt maldonsalt 

Isen er enkel og likefram. Dette pisker du sammen på under ti minutter.
Ha kremfløte, en boks med søt kondensert melk og litt vanilje i en bolle. Her kan du bruke en kjøkkenmaskin, eller håndkraft. Pisk sammen til massen er passe stiv. Omtrent som marengs, men ikke så mye at det blir smør. Du kan beregne cirka fem minutter pisking.

Og det var det! Ha i en egnet beholder for fryseren, en boks med lokk, eller en brødform kledd inn med bakepapir for å beskytte belegget. La stå noen timer, i alle fall fire, og du har herlig hjemmelaget is.

Eller tilsett da smak før du setter isen i fryseren.. Om det da er bringebær, blåbær, multer, sitron, lakris, solbær, jordbær, rips eller rabarbra.

Eller da karamell og kanskje noen nøtter.
Karamellsaus fikser du selv.
Ha 150 g med sukker i en tykkbunnet panne eller kjele. Smelt sukkeret over middels varme. Om du har valgt en tynnbunnet kjele skjønner du nå hvorfor den skal ha tykk bunn. Det brenner seg fast..
Når sukkeret har smeltet, i da en forhåpentligvis tykkbunnet kjele, trekker du pannen til side. Ha i smør, og la det smelte inn. Og til slutt rører du inn fløten. Om du vil har du i en klype maldonsalt også. Det er kjempegodt med litt salt mot alt det søte.

Ha karamellsausen i en beholder som du dekker til med litt plast, og la den avkjøle før du rører den inn i ismassen. Ha i bær eller nøtter også om du vil. Deretter setter du altså isen i fryseren. La stå, og senere nyt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør