Pad thai med reker

Selvsagt skal det være pak choy. En asiatisk kålvekst ofte brukt i wok. Pad thai er da tross alt asiatisk. Likevel har jeg brukt hjertesalat. Det er ikke en kålart en gang..
Men nå var det en gang hjertesalat jeg hadde. Og også den kan godt wokes. Ingen vits i å fylle på med enda flere friske grønnsaker med begrenset holdbarhet i en allerede full grønnsaksskuff. Da er kunsten å ta utgangspunkt i det en allerede har, for å unngå å kaste mat.

På landsbasis kastes flere tonn fult brukbar mat hvert år, fordi vi ser oss blind på holdbarhetsdatoer, og shopper med øynene lukket for hva som allerede ligger i skuffer, skap og kjøleskap hjemme. Det å tenke litt alternativt på hvilke grønnsaker som faktisk  må være tilstede for at en matrett skal bli akkurat den matretten, kan med andre ord lønne seg. En oppskrift er en ide.

Så får vi heller kalle det en slags pad thai. En nudelrett. Stekte nudler faktisk, og sånn sett nært beslektet med stekt ris. Ferdig kokte nudler has i woken sammen med noe paster, sauser og krydder og ett egg. Jeg føler jeg er innenfor når jeg eksprimenterer litt på grønnsaksfronten.

Pad thai kan serveres med reker. Eller kylling. En kombinasjon av de to. Eller kanskje du foretrekker svinekjøtt. Det skal smake søtt, salt og syrlig. Eksprimenter i vei!
Pad thai
150 g risnudler 
2 fedd hvitløk
1 cm ingefær
2-3 sjalottløk 
3ss soyasaus
1 1/2 ss fish sauce
1 1/2 ss flytende honning
1/2 ss sriracha saus
3 ss chiliolje 
2 ts tamarind paste 
150 g pillede reker 
2 egg
1 hjertesalat 
1-2 vårløk
1/2 lime
1 håndfull hakkede peanøtter
1/2-1 rød chili
Frisk koriander 

Kok nudler etter anvisning på pakken. De trenger gjerne bare et par minutter i kokende vann. Hell av. Og skyll i kaldt vann så det ikke klistrer seg.

Rør sammen soya, fiskesaus, honning, sriracha og tamarind paste i en liten bolle. Sett tilside.

Ha chiliolje i en wok. Stek hakket hvitløk, ingefær og sjalottløk i ett minutt. Ha i ferdig kokte nudler og rekene. Hell over sausen du har rørt sammen. Bland godt sammen.

Ha i egg, og rør bland alt sammen godt. Ha i hakket hjertesalat, og bland en siste gang. Skvis over en halv lime. 

Før servering har du over litt hakket chili, vårløk ringer og frisk koriander. Har du bønnespirer passer det også helt utmerket her.

Server med pinner, og nyt maten 😊

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør