Enkel ramen

Ryktet har bredd seg som ild i tørt gress. Ramen har blitt noe alle skal prøve, en japansk suppe med masse kraft og  smak.
Eller det er jo egentlig ikke en suppe. Snarere kraft med nudler.  Kraften som kan bestå av grisebein, svineknoker eller kyllingskrog for eksempel, kan få stå å koke i timesvis, før du heller den over nudlene. Eller du kan jo koke kraft på kjøttet du vil ha i. For etter nudlene har vi og i litt kjøtt eller fisk, kanskje bare grønnsaker, og gjerne egg.

Ikke er opprinnelseslandet Japan heller. Snarere Kina, som så ofte med japansk mat.

Det var den lettvinte versjonen. Og for å ikke skremme deg over alle hauger nå, holder vi oss til den. Den enkle versjonen. Der vi bruker ferdig kraft, eller buljong. Tross stor matinteresse synes jeg det er greit med oppskrifter som virker overkommelig, og som ikke skal putre over flere døgn.

Enkelte steder  vil du finne egne ramen seksjoner på restaurant.  Serveringssteder med bare ramen. Og ramen er så sannelig både gatemat, og kosemat. Det spises til lunch. Til middag. På vei hjem fra byen. I farta. Og foran TV. Du finner uttallige versjoner. Med svinekjøtt. Med kylling. Vegetarversjoner. Med hvetenudler. Med sobanudler, som er laget av bokhvete og dermed uten gluten. Ogsåvidere. Ogsåvidere..

Felles er vel denne kraften som mange blir hektet på. Søt. Syrlig. Dyp. Og sterk.
Med en bit ytrefilet av svin som jeg skulle finne bruksområde til, ble denne versjonen med svinekjøtt. Og flere grønnsaker fra grønnsaksskuff og fryser. Og du, kjøttet som fikk marinere over natten hadde akkurat den magiske smaken som jeg tror gjør ramen til ramen. Salt, søtt og syrlig.
Vi setter i gang.
Enkel ramen med svinekjøtt

Marinade
1/2 dl soyasaus
1/2 dl riseddik
2 ss brunt sukker
3 cm frisk ingefær i skiver
1 ss chilisaus
2 ss sesamolje
1 appelsin i skiver

Ramenkraft/suppe
2 ss frisk ingefær, grovhakket
2 ss hvitløk, grovhakket
1 ss sesamolje
1 ss rapsolje
1,5l kyllingkraft, fond eller buljong
1 ss soyasaus

Tilbehør
600 g svinefilet
4 egg, bløtkokte
200 g hvetenudler eller sobanudler
2-3 gulrøtter
1 spisspaprika
En neve edamebønner 
2-3 vårløk
1 rød løk
1 rød chili
1 pose babyspinat

frisk koriander
sesamfrø
lime

Vi må starte med marinaden. Den rører du bare sammen.
Skjær kjøttet i store biter, og legg i marinaden. Dekk med plast. La de gjerne stå å marinere i kjøleskapet over natten. Eller minst en halvtimes tid i romtemperatur.

Også suppen kan gjøres i stand dagen før om du vil. Grovhakk hvitløk og ingefær. Stek det på middles varme med sesamolje og rapsolje til bitene er myke. Hell over kyllingkraft, og la det putre på lav varme i en 30 minutter.

Smak til med soyasaus, og sil av bitene med hvitløk og ingefær, slik at du har en klar suppe. Eller kraft da. Hold suppen varm fram til servering. Eller sett den da kjølig over natten, for så å varme opp igjen kraften.

Ha litt stekeolje, gjerne raps i en panne, og stek kjøttet slik at det får en fin stekeskorpe. Ha svinekjøttet i en ildfast form, om du ikke kan sette hele pannen i ovnen. Og stek kjøttet ved 200 grader, til det har en kjernetemperatur på cirka 65 grader.

Ta kjøttet ut, og la det hvile mens du gjør i stand resten. Du kan bruke av akkurat de grønnsakene du vil. Her er der gulrøtter i strimler, vårløk i skiver, spisspaprika i skiver, edamebønner og  rød løk i tynne strimler, og skiver av frisk chili. Vårløk og chili vil jeg nesten si er et must. Ellers føler jeg du kan velge litt fra innholdet i skapet ditt. Vi lager en slags jukse ramen tross alt. 

Eggene koker du cirka 6 minutter. Egg er nesten obligatorisk. Du kjenner best din egen komfyr, og vet hvor lang koketid eggene har før de er bløtkokt.

Nudler koker du også etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann, og sett til side.

Skjær til slutt kjøttet i tynne skiver.
Så er vi klar.

Ha babyspinat i bunnen av hver serveringsboller. Over det legger du nudler. Øs over varm kraft. Og legg grønnsaker, kjøtt og egg på toppen. Til slutt toppes det hele med frisk lime, vårløk, chili og sesamfrø.

Da er det klart. Rykende varmt og comforting.
Ramen. Som helst nytes med pinner, og en liten kinesisk suppeskje.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør