Moqueca - Brasiliansk (klipp)fiskegryte

Dette er en fiskegryte. Fra Brasil. En kan nesten kalle det Brasil sin baccalao, eller bouillabaise. En fiskegryte det knyttes historie til. Oppskriften kan spores i alle fall 300 år. Dog med noen variasjoner. 
Den heter altså moqueca, og det uttales 
omtrent som mo-keh-kah. Det finnes to versjoner. Moqueca baiana fra Bahia, og Moqueca capixaba fra Espirit Santo. I den første brukes kokosmelk og rød palmeolje, og har til dels afrikanske røtter. Den andre er mer europeisk, og hvit av farge. Den røde palmeoljen, dendé, er ikke bare bare å få tak i, så her har jeg brukt stekeolje av raps og oliven. 

Vanligvis brukes fersk fisk fra sjøen. Men her er det brukt klippfisk. Norsk fisk i tropisk form. Jeg er innmari glad i klippfisk, og kunne ikke la være å forsøke meg på det da jeg snublet over oppskriften. Men jeg kan godt tenke meg å prøve med fersk torsk, eller sei en gang.  Om du vil ha reker, eller bruke en fiskekraft får du nesten velge selv. Men for å kalle det moqueca, bør den i alle fall innholde fisk, tomat, løk og koriander. 
Rekekraft
300g reker
5 dl vann
1/2 gul løk
1 gulrot
1 stangselleri

Klippfiskgryte
500 g klippfisk
1 lime
Stekeolje
2 fedd hvitløk
1 gul løk
1 rød chili
2 tomater
2,5 dl rekekraft
1 boks kokosmelk
2 cm fersk ingefær
1 rød paprika
Reker fra kraften
Frisk koriander

Siden vi her bruker klippfisk starter forberedelsene i god tid. Kanskje flere dager i forveien. Klippfisken må vannes ut. Det kan være alt fra 3-4 dager, til 8-10 timer, alt ettersom hvor store bitene er. Les på pakken.

Rekekraft tar også litt tid. Vi snakker ikke om dager, men kanskje en time. Det er mulig å koke mye, fryse ned, og bruke ved senere anledninger. Eller kanskje du går rett på den enkle løsningen- ferdig fiskefond. 

Men koker du selv, utnytter du i alle fall hele råvaren.  Rens og skjær grønnsakene til kraften i biter. Rens rekene, og ha skallet i en panne sammen med grønnsakene og vann. De ferdige renskede rekene setter du i kjøleskapet så lenge. 

Kok krafta til den er redusert til det halve. Det kan ta opp mot en time. Hell krafta gjennom en sil, slik at du sitter igjen med 2,5 dl klar rekekraft. 

Klippfisken som ergerlig utvannet deler du i passe biter. Mens krafta står og koker, lar du fisken marinere i juice fra en lime i kjøleskapet, omlag en time der også. 

Rens og hakk hvitløk, løk og chili. Ha olje i en kjele, varm opp. Og la hvitløken, løken og chili surre med i 10 minutter.

Hakk tomater og riv  ingefær. Ha det i gryta med krydrene og løken. Hell over rekekrafta og kokosmelk. La det få putre videre i 20 minutter. 

Hent fram fisken fra kjøleskapet, og legg den på toppen av gryta. Ha i paprikabitdr. Sett på lokk, og la det koke enda 15 minutter.

Da er gryta så og si klar. Ta den av varmen. Ha i rekene. Disse skal ikke koke, da blir de bare seige. Smak til med salt og pepper. Og til slutt drysser du frisk koriander over.

Server med ris, eller kanskje litt godt brød.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør