Indisk kylinggryte ala Briany

If there is such a thing as foods of the Good, it is undoubtedly the biryani. The magic og biryani lies in the way rice is transformed into something ambrosial - Pratibha Karan.
En indisk klassiker med et rykte som overgår selv den mest dramatiske Bollywood film. Den er smakfull, rent himmelsk, og lukter godt. Lukter indisk jul, sa dattera. Og siktet vel til en helt klar eim av kanel og kardemomme.

Den skal stamme fra Nord-India, men i Sør-India har risretten fått med kryddere inspirert av arabisk innflytelse. I nord serveres det gjerne som en ren vegetarrett. Og gjerne på en søndag. Ellers finnes det uttallige varianter. Med fisk. Med lam. Med kylling. Reker. I tillegg varieres grønnsakene. Om en skal bruke kokokskrem, melk eller youghurt. Til og med tilbredningen varierer. En kan koke kjøtt og ris halvferdig hver for seg, før en lar det koke sammen den siste halvdelen av tiden. Eller rå marinere kjøtt, og la det koke med risen gjennom hele prossessen. Det er nesten vanskelig å kalle det en rett. Men et eller annet forbinder disse rettene. Ris og krydder.

Det lukter godt, og det er fargerikt i seg selv. En av mange versjoner er så abslolutt verdt forsøket. Og med en hel kylling klar til bruk, gikk det slik.
Indisk kyllinggryte ala Briyani
5 poteter
2 gul løk
2 fedd hvitløk
1/2 ts tørket chili
4 cm frisk ingefær
1/2 ts gurkemeie
1 ts kummin
3 tomater
2 ss yoghurt naturell
1/2 ts kardemomme
1 ts kanel
1 kylling delt i åtte

Risen:
1 gul løk
2 nellikspiker
1 ts kanel
2 cm frisk ingefær
1 klype safran
1 ts kardemomme
500 g basmatiris
3 ss flytende kylling fond
salt
pepper

olje til pensling
frisk koriander

Skrell poteter, og skjær i terninger, eller skiver. Disse steker vi i en stekepanne, og setter til side.

Finhakk løk og hvitløk, riv ingefær, og stek dette i olje i en dyp panne i et halvt minutt. Forsøk å unngå at det svir seg. Brent hvitløk smaker ikke godt. Ha i chili, gurkemeie, kummin. hakket løk og tomater du har delt i terninger. Stek litt videre, og smak til med salt og pepper. Ha i youghurt, kardemomme og kanel. Nå begynner virkelig duftene å spre seg. Rør rundt til tomatene nærmest går i oppløsning.

Kyllingen har vi delt i åtte mindre biter. Ha de i pannen, og  vend dem godt inn i kryddersausen. Dette fungerer nærmest som en marinade. Blandingen skal være tykk, men synes du det ser litt for fyldig i, kan du ha i 1-2 dl vann som kyllingen får koke i. Blir sausen for tynn, må du la den koke inn litt uten lokk.

Når vi har delt kyllingen slik som her trenger den cirka 30 minutter under lokk i panna.

Så da gjør vi i stand risen. Også her er det løk.  Hakk løk, og stek i en kjele til den er gyllen og medgjørlig. Ha i safran, kardemomme, nellik, kanel og revet ingefær. Og ris. Ha risen i sammen med krydderene, og la den steke litt med og blande seg med alle smakene. Dekk til med vann og kyllingfond, og kok til risen er ferdig.

Om du vil blande sammen ris, poteter og kyllinkjøttet, eller servere det separat er opp til deg. Men server det i alle fall som et samlet måltid.

Smakelig måltid!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør