Enkel Rogan Josh - indisk lammegryte

Er det noe familien kan samles om, er det indisk. Mat altså. Vi kan ikke et ord hindi. Selv om vi i likehet med inderene kan lire av oss noen fraser engelsk. 
Nå finnes det 22 regionalspråk i India, så det er jo greit å kunne samles om noe. 

India er ganske stort. Har over en milliard innbyggere. Og du finner en rekke etniske grupper, religioner og da språk. Så hvordan kan vi da snakke om indisk mat som en ting. 

Svaret er vel at det kan vi ikke. Det er en rekke ulike retter. De kan representere ulike deler av landet. Eller familier. Og et utall av det som går under den noe forenklede betegnelsen curry. Og karripasta. Som rett og slett er en blanding av krydder og olje. Den kan være rød, grønn, gul, og så videre.. den kan bestå av kardemomme, pepper, nellik, spisskummen, fennikel, koriander, paprika, gurkemeie og kanel. Eller ha en helt annen blanding. Den kan være sterk. Og den kan være mild. 

Og kanskje det er akkurat det siste som er samlende for familien. Her lager vi nemlig ei gryte som er både smaksrik og mild. Og det passer vist alles ganer. Så når det kommer et ønske om indisk, så blir det indisk. Og vil jeg jakte enda flere mammapoeng, baker og steker vi naan brød til (http://minematskriblerier.blogspot.no/2015/01/stekte-naan-brd.html). 
Rogan Josh
Cirka 1 kg lam
2 gul løk
4 ss olivenolje
4 ss indisk, rød karripasta
2 bokser hakkede tomater
2 ts sukker
4 ss kokosmasse
Frisk koriander eller bladpersille 

Jeg har brukt både biff og koteletter av lam. Beregn 200 g rensket kjøtt pr person, og du vil se at en kilo rekker til 4. Litt bein og annet som forsvinner under oppskjæring. Så mengden her er mest veiledende. Hvor mye du faktisk trenger, kommer an på hvilken del av dyret du tar utgangspunkt i.

Del kjøttet i terninger. Hakk løk. Og ha olje i en dyp panne. Stek kjøtt og løk når oljen og panna er varm. Når løken mykner, og kjøttet tar farge har du i karripasta. Det er klart du kan lage din egen karripasta av krydderet olje. Eller du bruker et glass for en veldig enkel middag.. Du finner all slags varianter i butikkene. Noen gode, andre mindre gode. Og vit at de fleste indiske familier sverger til akkurat sin egen karripasta, så her er det rom for variasjon. 

Krydderne i karripastaen får svi av seg litt sammen med kjøttet og løken før jeg har over tomatene.
La gryta koke i 10-15 minutter. Rør inn sukker og kokosmasse, og smak til. Noen vil kanskje mildne tomatsmaken med litt yoghurt naturell. Begynn med 2-4 ss, og prøv deg fram. Eller dropp hele yoghurten. 

Det smaker godt med frisk koriander, eller bladpersille over. Kanskje noen cashew nøtter om du liker det. Server med ris, en salat og gjerne nanbrød til. Smakelig måltid. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør