Søtpotetchili

Jeg liker søtpotet først og fremst på grunn av fargen. Vi spiser gjerne litt med øya også, og da gjør det absolutt ingenting at maten er litt fargerik.
Den oransje fargen er rett og slett ganske innbydende. Og "sykt digg", som noen kanskje heller ville omtalt det som. Søtpotet er slettes ingen potet. Den er ikke en gang i slekt med poteten. Men bruksområde er vel det vi kan kalle en potet verdig. Den kan nemlig brukes til det meste. Til søtpotet fries, bakt, most, stappa, kokt,  som suppe, og akkurat i dag altså som en slags kjøtterstatning i en chili gryte. Det hadde seg nemlig sånn at jeg var litt hustrig.
Søtpotetchili
3 søtpoteter
1 gul løk
1 ss olivenolje
1 rød chili
3-4 fedd hvitløk
1 ts spisskummin
1 ts røkt paprika
1/4 ts kajennepepper
1 bokser sorte bønner
1 boks blanda bønner
1 boks skåldede tomater
1 kopp espresso, sterk kaffe
2 ss honning
Saft av 1/2 lime
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

litt revet, rå søtpotet
rømme gressløk

Skrell søtpotetene, og skjær i terninger. Skrell og hakk løken og hvitløksfedd. Ha olje i en stor, dyp kjele, og fres løken og hvitløken blank. Ha i en frisk og hakket chili sammen med spisskummin og kajennepepper. Ofte bruker en chilipulver i en chili, og du må gjerne gjøre det. Men jeg er altså veldig glad i chilifrukten. Og dermed lot jeg den være med i denne rene grønnsaksvarianten av retten. Også supplerer jeg med litt røkt paprika pulver.

Ha i biter av søtpotene, og la det surre et minutts tid.

Skyll av bønnene om du bruker ferdige bønner fra boks. Om du går for den tørre varianten, må de selvsagt bløtlegges i god tid på forhånd. Du kan bruke kun kidneybønner, sorte bønner, bondebønner, eller gå for en miks.

Rør inn en boks med tomater og en kopp med sterk espresso kaffe. Rør inn honning, og la det koke opp. Skru ned varmen på plata, og la det putre til søtpotetene er møre. En 30-35 minutter, litt ettersom hvor store biter du bruker.

Smak chilien til med salt, pepper og lime. 
Server chilien på en kald dag i dype skåler, med en klatt rømme og gressløk over. Litt revet, rå søtpotet er også godt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør