Indisk dhal

EDahl, dal, daal, dhal.. Kjært barn har mange navn. Og det kommer i grunnen litt an på hvor i India du befinner deg. Eller Pakistan. En helt vanlig rett der i Østen. Og London. Det bor tross alt veldig mange indere i London, eller Storbritania sånn i det hele tatt. Det stammer selvsagt fra kolonitiden. Britisk India bør lyde kjent for de fleste. Og jeg har vanskelig for å ankomme London uten at tankene går mot inderne. Maten, og historien.
I bunn og grunn en linsegryte full av smak. Rimelig, og mettende mat. Entusiastene vil spise den til frokost, lunch og middag. Den kan serveres som et måltid i seg selv. Som tilbehør til kjøtt eller fisk. Eller til frokost med et posjert egg på toppen.

Det du trenger er selvsagt linser. Og løk. Noen krydder. Og så er du i gang. Du kan lage hverdagsvarianter. Og luksusvarianter uten at det koster skjorta. Kok opp en stor gryte, og la restene få trekke til seg smak til dagen etterpå. Enda bedre, og helt innafor.
Dhal
1 gul løk
2-3 hvitløksfedd
1-2 røde, eller grønne chili
2 ss revet, frisk ingefær
1 ss olje, eller smør
1-2 gulrøtter, eller 1 blomkål
4 dl røde linser
1 boks hermetiske tomater, eller 4 tomater
Evnt 1 boks kokosmelk
1 lime
Frisk koriander

2 ts garam masala
1 ts malt koriander
1 ts spisskummin
1/2 ts kanel
1/2 ts gurkemeie
salt
pepper

Raita
2 dl matyoughurt, gresk - eller tyrkisk yoghurt
Litt frisk mynte
sitron
1 ss olivenolje
salt 
pepper

Hakk løk, hvitløk, ingefær og chili. La det få surre seg blankt og mykt i varm olje i en dyp kjele. En inder vil nok sverge til smør. Eller ghee, som er klarnet smør av bøffelmelk. Det er en prossess med klarning, avkjling og siling som til slutt skiller ut melkeproteinet i smøret. Ha i de tørre krydderne. Ett absolutt must er gurmemeie, spisskummin og hvitløk. Hvorvidt du vil ha garam masala, koriander og kanel velger du selv. Men det anbefales. Det fyller hele kjøkkenet med gode lukter.

Hvorvidt du vil ha ekstra grønnsaker, i tillegg til linsene er også valgfritt. Jeg hadde en blomkål som fikk fylle opp. Blomkål er en fantastisk og litt undervurdert grønnsak som suger til seg av fargene, og virkelig lar seg integrere i gryta. Eller du kan bruke gulrøtter, for eksempel. Gulrøttene renser du for skall, og river på et rivjern. Eller kanskje du foretrekker kikerter? Ha i sammen med løken og krydderene. Hell av eventuell lake, eller vann fra linsene - og ha i gryta. Jeg bruker ferdige linser på boks. Bruker du tørre må du huske å legge de i bløt i god tid først. Og gjerne ha de i gryta allerede fra begynnelsen sammen med løk og krydder.

Ha over hermetiske tomater. Eller du kan bruke friske. Det er kanskje det mest riktige. Men da kan det være lurt å tilsette litt vann så ikke dhalen brenner seg i gryta. La det koke i 20-30 minutter. Om du ønsker en mer kremet konsistens kan du ha i en boks med kokosmelk. La det da koke i ytterligere 15 minutter. Dhal skal være ltt som en tykk grøt. Linsene i seg selv blir grøtete ved koking. Så det er ikke noe stort hokus pokus. Smak til med saften fra en lime, salt og pepper.

Server med raita og frisk koriander på toppen. Og gjerne noe ris, eller nan brød ved siden av.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør