Pasta og grønnkål

Kålhodene har kommet for å bli! Såpass er klart. Kål har banet seg vei inn på kjøkkenet, og det langt utafor fårikål grytene våre.
Den utskjelte kinakålen har fått en liten renessanse, men kanskje mer som en ingrediens enn tilbehør. Vi spiser grønnkål, nykål, blomkål, hodekål, rosenkål og rødkål - og snart nærmer tiden seg for surkål også. For ikke å snakke om brokkoli! Og sannelig har en ikke klart å dyrke fram en svartkål også. Grønnkål regnes som supermat, sunn og god som den er. Og kan spises både rå, kokt, og stekt.

Så frykt ikke! Kål er kult! Men om du virkelig ikke klarer, bruk noe annet isteden. Spinat, brokkoli, asparges, eller en annen grønnsak du liker.
Pasta med grønnkål
150 g grønnkål
4 ss olivenolje
3-4  hvitløksfedd
1 rød chili
4 ansjosfileter

Valgfri pasta til 4, cirka 400 g

80 g revet parmesan
80 g hasselnøtter, eller valnøtter

1 avocado
1/2 lime

Sett over vann til pastaen. Bruker du tørket pasta beregener du rikelig med lettsaltet vann. Kok etter anvisning på pakken. Men ta vare på et par spiseskjeer av kokevannet når du heller av vannet.

Ha olje i en dyp panne.  Ha i hakket hvitløk, chili og ansjosfileter. Bruk middels varme. Vi vil ikke at det skal brenne seg. Brent hvitløk smaker bare bittert. La det få surre i 2-3 minutter.

Ha i kokevannet du tok av fra pastakjelen, og ha i grønnkål. Du får flere ferdig rensede og vaskede poser med grønnkål nå som det er blitt hipt og moderne. Men kjøper du av typen urenset og hel grønnkål må du skylle godt av, og rense selv. Fjern da stilkene som i grunnen bare blir trevlete og seige. Bruk bladene. La det få surre videre til vannet er fordampet, og grønnkålen har blitt myk og mør.

Rør inn den ferdig kokte pastaen sammen med mesteparten av osten, og la det smelte inn. Smak til med salt og pepper. Ansjosfilet gir en naturlig saltsmak, så det er ikke sikkert du trenger mer salt. Hvis du ikke har droppet ansjosen. Du kan gjøre det. Men ikke gjør det før du har forsøkt. Det smaker ikke fisk. Det gir bare en ekstra dybde i opptil flere pastaretter jeg kommer på. Mest som et krydder å regne.

Ha over et godt dryss med hakkede nøtter, og resten av osten. En avocado, og en god skvis med lime. Og dermed er det servert.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør