Blomkålrisotto

Strengt tatt ingen risotto, men rett og slett en blomkål. En blomotto, kanskje.. Nå ja. Vi lager i alle fall risen selv på en måte, og kan kalle det hva vi vil.
Tror du at du ikke liker blomkål? Vel, da skal du prøve blomkålpizza eller blomkålrisotto. Her er det ikke mye igjen som minner om blomkål. Og så kan du i grunnen stappe i deg enda litt mer enn du tror du orker. Og det med god samvittighet. 

Men viktigst av alt. Grønnsakene er rett og slett fantastisk gode nå på høsten. Så bruk dem! Og da gjerne litt alternativt også. Jeg lover du vil bli positivt overrasket. 
1 blomkålhode
1 gul løk
2 fedd hvitløk
En klype chilliflak 
2 ss smør
250 g sopp
5 dl grønnsaksfond, eller buljong
Cirka 100g Parmesan, mozarella, hvit geitost e.l
pepper

ristet serranoskinke eller parmaskinke
ristede gresskarkjerner
bladpersille eller kruspersille

Del opp blomkålhode i buketter. Bruk en blender med hakkefunksjon, eller en foodprosessor til å dele opp blomkålen i så små biter at det ligner ris. Blomkålris.

Hakk også løk og hvitløk. Stek i en dyp panne, eller kjele med et par spiseskjeer med smør til det er blankt og medgjørlig. Ha i renset sopp. Du kan bruke den soppen du vil. Kanskje du har vært å plukket kantareller?  Du kan godt bruke en lett blanding av sopper du liker og har. Eller du finner en pose i frysedisken på butikken. Stek i alle fall soppen sammen med løken  til den er myk og bløt. Jeg har i et par klyper med chiliflak. Dropp det om du ikke er fan av chili. Jeg syntes det gjør seg. 

Så har vi over blomkålrisen. Rør om, og la det stå i en fem minutter. Hell over varm grønnsaksfond, eller buljong. Og la det koke videre på lav varme i 10 minutter. Vannet skal trekke inn, og fordampe. Du får en risottolignende konsistens. Ha i biter av frisk mozarella, eller revet ost. Hvor mye? Vel, hadde ikke alle pakkene med mozarella i butikken gått ut på dato ville jeg brukt en pakke. Men så husket jeg den hvite geitosten jeg hadde hjemme, og skar av en god bit av den isteden. Det smakte helt utmerket.   Smak til med nykvernet pepper.

Server blomkålrisottoen med ristede skiver av skinke, gresskarkjerner og godt med persille.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør