Spagetti og pestoasparges

Pesto. Det er sånn grønn guffe du kjøper på glass. Av og til kanskje en rød variant. Men mye grønn. Grønn pesto. Og den inneholder gjerne basilikum, pinjekjerner, hvitløk og olje. Eller burde det i alle fall. Men leser du på glasset kan det være det såes en liten kime av tvil. 
Altså.. Du kan lage pesto av nesten hva som helst. Det trenger ikke være basilikum og pinjekjerner for at den skal bli grønn heller. Det kan være grønnkål, nykål, spinat brokkoli eller asparges. Til syvende og sist handler det om en saus, eller røre om du vil. Og den skal sette smak til maten din.

Og jeg hadde aspargesrester. Og grønnkål. Og trengte å bruke dem. Og da ble det pesto. Og pasta. Genialt. Og godt. Kjempegodt faktisk.
Pesto med asparges 
2 bunter grønne asparges
4 hvitløksfedd
Noen håndfuller grønnkål, eller spinat
25 g mandler, eller pinjekjerner
2-3 hakkede aprikos, valgfritt
50 g revet parmesan
olivenolje
salt
pepper

Ganske festlig egentlig at jeg kun nevner aprikos som valgfritt. I grunnen er hele sausen rota sammen av rester. Så jeg foreslår bare små valg. Jeg brukte fra grønnsaksskuffa mi. Du får bruke din.
Knekk av de nederste centimetererne på aspargesen. Når du bøyer og tøyer på den knekker den helt naturlig av. Ikke tenk på det. Ha dem i en ildfast form, og risle over litt olje og salt. Jeg bruker maldonsalt her. Skrell også hvitløksfeddene. Skjær av i endene, riv av skallet. Og bruk så den flate siden på kniveggen til å slå dem flate. Ha feddene i formen sammen med aspargesen. Og mandlene. Mandlene har slett ikke vondt av litt baking. 

Gjør i stand resten så lenge. Altså vask grønnkål eller spinat. Skjær, eller riv parmesan. Aprikoser om du vil. Jeg hadde i et par for sødmen. Litt inspirert av en Siciliansk pesto jeg har skrevet om før (http://minematskriblerier.blogspot.no/2014/06/siciliansk-pesto.html?m=1)

Nok om den. Når aspargesen og mandlene er ferdig bakt, har du alt i en foodprossesor, eller bruk en stavmikser. Ta av et par skudd du kan bruke til pynt. Og kjør resten sammen. Ha i olivenolje etterhvert til du synes du har en passe røre. Eller pesto da. 

Serveres med nykokt spagetti. Aspargesskudd som topping. Noen hakkede mandler. Og der var det servert! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør