Thaisalat med spinat, gulrot pg honningrista cashew

Av og til kommer en over noe som simpelthen tar pusten fra en. Det kan være hva som helst. En fantastisk utsikt du har jobbet for å nå. En salat som du bare skjønner må gjentas. Kanskje allerede samme uke.
Dette var en sånn salat. Jeg falt ikke over den bokstavelig talt. Men leste oppskriften til Fru Timian, og tenkte dette måtte prøves.  Hun har basert seg på en kjent thaisalat med grønn papaya, som hun lekende lett har erstattet med gulrot. Enklere å få tak i, og finnes gjerne allerede i et kjøleskap nær deg.

De honningmarinerte nøttene er knallgode med spisskummin og kajennepepper. Sikkert ikke særlig originalt, men hvem bryr seg når smakene treffer rett i ganen.

Heldigvis trakk jeg ikke unna da dressingen så ut som noe som hørte hjemme alle andre steder enn i mat jeg skulle innta. Den fikk stå til prøve, og besto med glans.

Superdigg, tror jeg er ordet. Dette kan lett bli en gjenganger i sommer.
Thaisalat med spinat, gulrot og honningrista cashes
Dressing:
2 fedd hvitløk
20 g usalta cashewnøtter
1/4-1/2 ts chiliflak eller 1/2 rød chili
2 ss brunt sukker
2 lime
1 ss soyasaus

Honningrista cashes:
140 g usalta cashewnøtter
1/2 ts spisskummin
1/4-1/2 ts kajennepepper
1 ss flytende honning
1 ts flaksalt, maldonsalt

Thaisalat:
4 gulrøtter
1 rødløk
1 rød chili
150 g fersk spinat
2 ss olivenolje
1/2 lime
frisk koriander

Start med dressingen. Du kan bruke en morter, eller en liten food prossessor som takler slikt om du har. Jeg kjørte sammen renska hvitløksfedd, cashewnøtter, chili og sukker først med maskin. Eller du bruker en morter. Deretter tilsatte jeg saften fra to lime, og soyasaus og kjørte det sammen til en litt grovkornet dressing.
Sett til side.

Ha usalta cashewnøtter i en varm, tørr panne og rist dem over middels varme til de tar litt farge. Ha i spisskummin og kajennepepper, og rør om. Ha i honningen, og la den smelte sammen med nøttene. Bland godt så alle nøttene er dekket av både honning og krydder.  Dryss over litt salt.
La nøttene avkjøle seg på en tallerken. Ikke i en bolle. Da vil de bare klistre seg sammen.

Da var det på tide med salat. Vask spinaten om den ikke er ferdig vasket i posen. Skrell gulrøtter, og skjær i tynne strimler, eller du kan bruke et juliennejern, mandolin eller spiralizer til å lage fine strimler.

Skjær rødløk og chili i tynne ringer. Jeg lar gjerne frøene i chilien være med. Men ta de av om du synes det blir for sterkt.

Bland spinat, gulrot, løk og chili i en salatbolle. Ha over litt olivenolje og saften fra 1/2 lime.

Rett før servering blander du i koriander, mesteparten av nøttene og halvparten av dressingen. Server i bollen, eller på et egnet serveringsfat. Ha over de siste nøttene til pynt. Og server resten av dressingen ved siden av.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør