Spagetti vongole

Jeg stakk hodet bare så vidt innom fiskehandleren for å vindusshoppe litt fisk. Og der så jeg noen hjerteskjell som bød seg så velvillig fram. Det var som de var ment for meg akkurat i dag.
Spagetti vongole var en gang i tiden min sønn sin store favoritt når vi var ute og reiste. Der andre barn går for en bolgnese, ville han ha sånn med skjell på. Store porsjoner gikk ned på høykant dag etter dag.

Ikke rart da. Det er jo så godt. Og kommer du over disse skjellene er det bare å prøve seg. Vongole er ikke alltid like lett tilgjengelig. Men hjerteskjell finner du oftere hos fiskehandleren. Og de lar seg fint bruke.
Spagetti vongole
1 kg vongole eller hjerteskjell
400 g tørket spagetti 
4 ss olivenolje
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1/2 tørket chili eller 1 fersk chili
200 g tomater
1,5 dl hvitvin
1 bunt bladpersille
Salt
Pepper

Akkurat som med blåskjell må hjerteskjellene, eller vongole rengjøres i kaldt vann. Skjell som er ødelagte kaster du. De som ikke lukker seg, går samme vei. Altså, styr de unna gryta! 

Hakk sjalottløk og et fedd hvitløk, og fres det i to spiseskjeer olje. Ha i de vaskede skjellene, og la det surre litt før du heller over vin. Legg lokk på kjelen, og damp skjellene til de åpner seg.

Ta vare på kokekraften fra skjellene når du heller av. Rens bort skjell som ikke har åpnet seg. De er ikke friske. Rens de fleste av skjellene, men ta vare på noen hele skjell sånn for pynten sin del. 

Sett over vann til spagettien. Kok den i lettsaltet vann etter anvisning på pakken.

Skjær tomater i småbiter. Rens og hakk enda et fedd med hvitløk. Og knus en halv tørket chili, eller hakk en frisk en. Ta de siste to spiseskjeene med olje i en kjele. Fres hvitløk, chili og tomater et par minutter. Hell over kokekraften fra skjellene, og la det stå å putre mens du koker spagettien. 

Når spagettien er ferdig kokt, heller du av kokevannet. Ha spagettien over i kjelen med kraft. Tilsett skjellene og masse finhakket bladpersille. 

Server spagetti vongole rykende fersk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør