Blåbæriskake

17.mai er kake, is og pølser! Det finnes selvsagt et utall av variasjoner over emnet. For ikke å snakke om tillegg som reker, hummer, roastbiff, potetsalat, spekemat, eggerøre og så videre.
Men la oss gå tilbake til det helt banale. Is og kaker. Det er like selvsagt som at dagen skal feires på mange vis.

Jeg vet mange går for en pavlova med friske bær. Men her i huset gikk vi for en iskake. Med bær. Bærene har ikke helt kommet med alle sine friske sommersmaken enda, så jeg har brukt frosne bær. Og så har vi laget en enkel is av det. Fordi is er godt. Og fordi det er 17. mai. Og vi har da flettet inn kaka. Ikke minst kan den lages i god tid i forveien. Den står bare og fryser i fryseren uten at den blir noe dårligere av den grunn. 
Mandelbunn
175 g mandler
5 eggehviter
125 g sukker

Blåbæris
400 g blåbær
1 lime
1 boks søt kondensert melk
6 dl kremfløte

En neve amerikanske blåbær til pynt

Sett stekeovnen på 200 grader.
Finn fram en kakeform, og dekk bunnen med bakepapir. 

Jeg har laget en mandelbunn. Jeg har altså brukt mandler. Men du kan også bruke hasselnøtter om du vil det. Kjør nøttene sammen i en foodprossessor til de er ganske så finhakkede.

Skill fem egg. Ha hvittene i en helt ren bolle, og start med å piske de sammen. Etterhvert som hvittene stivner til, og det starter å danne seg topper tilsetter du sukker i en stråle mens du fortsetter å piske sammen. Når hvittene tar form av marengs, altså stivner, blander du i de hakkede nøttene. 

Finn fram kakeformen, og ha nøttemarengsen i. Stek i ovnen, cirka 25 minutter. Avkjøl bunnen mens du gjør i stand isen,

Her kan du selvsagt lage is med den smaken du vil. Jeg har brukt frosne blåbær. Bruker du frosne bær lar du de tine før bruk. 

Dette er som all is du lager uten iskrem maskin. Den blir fortsatt myk og god. 
Ha søt kondensert melk og kremfløte i en bolle. Pisk sammen til en krem.

Bland 1/4 av kremen med de tine bærene. 
Ha resten av kremen over den avkjølte bunnen. Bruker du en liten springform, og lager tykk bunn vil du nok kle sidene med bakepapir først slik at formen blir litt høyere. Det er mye is.. 

Ha blåbærkremen over den andre kremen i mindre klumper. Bruk en skje eller lignende for å blande kremen litt løselig sammen. Det skal ikke være helt jevnt. Mer som blåbæris rørt inn i vaniljeis om du skjønner. Litt kunstnerisk.

Du kan godt ha noen sånne amerikanske, store blåbær litt strødd over toppen for pynten sin del. 

Sett hele springformen med bunn og krem i fryseren. Fire timer senere er den i grunnen klar til å spises. Eller du kan la den stå over natten, eller to til 17. mai eller annen feiring. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør