Tom Yam Kong - Thailansk rekesuppe

Det er tida for både sykdom og stress. En litt uheldig kombinasjon. Vi lager oss en masse vi bare tror vi må rekke før jul, og ender opp med influensa. Eller noe i den dur. Bråstopp.
En suppe en del mener skjerper og klarner hjernen må jo da være gull verdt. Kanskje vi til og med innser at det ikke nødvendig å stresse sånn...
Det er jo ikke sikkert det er sånn. Men når en får seg en trøkk, eller føler seg litt snufsen, smaker det kanskje ekstra godt med en mer velbalansert, varmende suppe. Her kan du lesse på med chili og ingefær så alle basilusker og stresshormon løper å gjemmer seg i nærmeste lukkede celle.

Til slutt skal du sitte med en suppe som balanserer det sterke, det syrlige og salte. Styrke fra chili, syre fra lime, og det salte fra fish sauce. Smak deg fram til du har det.

Tom Yam Kong 
10 dl thai buljong eller kyllingkraft
2 korianderrøtter
2 sitrongress
4 cm revet galangal, evnt ingefær
2 vårløk
50 g shitake sopp
10-12 cherrytomater
400 g scampi
3-4 thai chili
6-8 kaffirlimeblader
1 ss sambal olek
2 ss fish sauce
1 ss brunt sukker
1-2 lime

Som alltid med asiatisk mat starter vi gjerne med å gjøre alt klart. Vi renser og kutter og skjærer, så alt er klart til bruk i det sekundet du trenger det. Selve matlagingen går gjerne unna i høyt tempo og innebærer varme og hektisk røring..

Vi renser altså scampien for skall, og setter de til side for seg.
Korianderrøttene knuser vi med eggen av en kniv, og skjærer i mindre biter. Det samme gjør vi med sitrongresset. Rens skallet av galangal eller ingefær, og riv denne.  Galangal er altså lillebror til ingefær. De er i familie, har samme bruksområde, men i thai mat foretrekkes ofte galangal med sin litt pepperaktige smak.

Fortsett med å snitte vårløk i strimler, rense og dele sopp og tomater. Og snart begynner vi da å være klare.

Ha korianderrøtter, sitrongress og galangal, eller ingefær, i en kjele med kraften til suppa. Varm opp da thai buljong eller kyllingkraft med alle disse spirene i.  Bruker du thai buljong skal du huske at den inneholder en del chili og ingefær allerede..  La det få stå trekke smak 2-3 minutter.

Du vil kanskje sile av suppa her for å slippe å tygge sitrongress og røtter. Du er ikke nødt, men det lar seg gjøre.

Ha tomater og sopp i den avsilte kraften.  La det trekke enda et par minutter. Og nå kommer selveste smakstilsettingen, og du bør skjerpe sansene. Ha i hakket thai chili, disse bitte små chiliene som er kruttsterke i forhold til de store, tamme vi plukker med oss fra dagligvaren. Ha også i kaffirlimeblader, sambal olek, fish sauce, lime og sukker. Smak til!

Helt til slutt har vi i scampiene. De trenger et par minutter på å bli gjennomvarme og klare. Ikke gi dem for mye tid heller. Det blir bare seigt.

Server suppen med en gang. Ha gjerne ris til, og øs suppen over ris i tallerkenene.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør