Rødbetsalat med rødkål, salte mandler og quinoa

Kålhue! er ikke akkurat en hedersbetegnelse. Men skal vi se litt praktisk på det, burde det være det. Skal du velge deg ut en grønnsak å leve av resten av livet, skal du nemlig velge kål..
Mulig sånne valg er litt trend preget.. Det har vært mye grønnkål og svartkål som har opptatt spalteplass de siste par årene. Men vi vet altså at kål er full av næring som både hjelper immunforsvaret vårt, og beskytter mot hjerte- og karsykdommer. 

Jo mindre kokt kålen er, jo sunnere er den. En rask omgang i wok, eller da helt rå kål er rett og slett veldig bra for deg! Alle burde spise mer kål. Ti gram om dagen, og du er sterkere rustet mot sykdommer.  Og med kål snakker vi altså om både hodekål, rosenkål, brokkoli og blomkål. Kålhoder hele gjengen. 

Men nå var det rødkål det handlet om. Eller rødbeter egentlig. Som slett ikke er et kålhode, men en rotgrønnsak. Full av antioksidanter og jern. Som skal senke blodtrykket. Inneholder c-vitamin. Og til og med bedrer kondisjonen din! Til sammen må jo disse to grønnsakene være dynamitt! 
Rødbetsalat med rødkål, salte mandler og quinoa
 4-6 bakte eller kokte rødbeter
3 dl quinoa
1/4 rødkål
1 sitron 
Olivenolje
1/2 granateple
100 g feta
Pepper
Salte mandler
250 g skoledede mandler
2 ts god olivenolje
1 ts maldonsalt 

Det går an å få tak i ferdig kokte rødbeter som er vakumpakket. Hvis ikke, bruk ferske! Ikke prøv deg på de sylta betene på glass..

Rens, og kok eller bak rødbetene til de er møre. Altså enten i en kjele med vann, eller i en ildfast form i ovn. 200 grader, opp mot en time ettersom hvor store biter du har. Deler du rødbetene i båter eller biter slipper du lett unna med 20 minutter. 

Kok quinoa etter anvisning. Den skal skylles godt før den kokes i dobbel mengde vann i forhold til frø, 20-25 minutter. 3 dl quinoa skulle da altså trenge en 6 dl med vann. 

Rens, og skjær rødkål i strimler. Disse lar vi bare være rå. Kjernesundt som det er.

Rens granateple, og del fetaost i gode biter. Selv foretrekker jeg ren feta, ikke den marinerte og vil helst lage passe biter selv. 

Bland sammen quinoa, rødbeter og rødkål i en stor bolle. 
Og så må vi ikke glemme mandlene. Saltbakte mandler. Disse er aller best om du skålder dem. Altså fjerner skallet. Det fjør du ved å gi dem et oppkok i vann. Etter det er det bare å poppe dem ut av skallet. La de gjerne renne av seg litt på et kjøkkenpapir. 

Ha de skåldede mandlene i en medium varm  stekepanne. Ha over olivenolje. Rist mandlene litt rundt så oljen får tak på dem. Eller bruk en stekespade om du ikke vil hive mandler ut over det hele... 

Stek mandlene til de er gylne på alle sider, og ha over på et bakepapir eller kjøkkenpapir. Ha over maldonsalt, og la det avkjøle.

Mandlene kan oppbevares på et tett glass. Du trenger slett ikke ha alle over salaten. Men de er skikkelig gode da.. 

Salaten vår mangler altså da det siste dryss av disse mandlene, granateplekjerner og fetaost. Og dressing da. Skvis over sitron, og ringle over olje. Litt nykvernet pepper.  Og så er det servert! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør