Kålsalat med tørket frukt og salte mandler

Det kan vel gå litt i kål for hver og en om dagen. Så mye å gjøre, så kort tid. Her gjelder det bare å trekke pusten, og gjøre en ting av gangen.
Det med å trekke pusten tror jeg går ganske greit for egen del. Litt verre med den delen som handler om å gjøre en ting av gangen. Med kroppen litt i høygir er det plutselig flere prosjekter som foregår parallelt. Det er ikke alltid det er like vellykket.

En ting er sikkert. For å komme gjennom listen av "skulle bare ha gjort", trengs det energi. Og det kan en hente blandt annet gjennom kostholdet. Og jeg er nok en av de som synes at fargerik mat gir litt ekstra energi. Og med opptil flere typer kål av ymse farger liggende, ble det en fargerik kålsalat. Kål er så langt mer en blekgrønn hodekål. 
Kålsalat med tørket frukt og salte mandler
1 blomkålhode
1/2 ss zaatar
1/2 ss olivenolje
1/2 brokkoli
1/4 rødkål
1-2 klementiner
1/2 granateple
8-10 tørket mango eller aprikos

En god neve bladpersille

2 dl perlespelt
4 dl vann

Dressing
1 sitron
5 ss olivenolje
2 ss brunt sukker
1 klype chiliflak
Nykvernet pepper

Salte mandler 
2 1/2 dl skåldede mandler
2 ts olivenolje
1 ts maldonsalt

Her kan du slå til med en skikkelig raw salat. I tilfelle varmebehandler du ingenting, men bruker blender, kniver, eller annet egnet verktøy for å male og dele kål i små biter, buketter og blomster. Du kan nærmest male både blomkål og brokkoli i bytte små biter i blender.

Men jeg har laget en slags fusion. En blanding av rå og varmebehandlede grønnsaker. Noen husker kanskje at jeg også tidligere har laget grillet blomkål med zaatar (http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/12/pasta-med-ristet-blomkal.html). Det har jeg gjentatt. 
Del blomkålen i små buketter, og ha i en pose sammen med zaatar og olje. Eller et annet krydder som sumak om du foretrekker det. Rist posen slik at krydder og olje blir smurt jevnt og greit rundt på blomkålbukettene. Legg blomkålen utover et stekebrett med stekepapir, og sett de inn i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter. Jo større buketter du har, jo lenger tid trenger de. 

Mandlene har jeg også brukt før (http://minematskriblerier.blogspot.no/2016/12/rdbetsalat-med-rdkal-salte-mandler-og.html). 2 1/2 dl er litt, så kanskje du allerede har en del på glass om du har forsøkt deg på disse. Mandlene er best om du skålder dem. Altså fjerner skallet. Ha dem i en kjele med vann. Kok opp, og la de ligge litt til i det kokende vannet. Bruk en hullsleiv for å fiske mandlene ut av det kokende vannet. Og nå er det bare smette de ut av skinnet. La mandlene renne litt av på et kjøkkenpapir. 

Finn fram en stekepanne, og varm opp til medium varme. Ha mandlene i pannen sammen med olivenolje. Rist mandlene rundt i pannen så oljen tar tak. Du kan bruke en stekespade om du er redd for at alt skal skvette utover. Stek til mandlene er gylne på alle sider. Ha de over på et kjøkkenpapir, eller bakepapir, og dryss over maldonsalt. La mandlene få avkjøle.
Mandlene du skal bruke i salaten grovhakkes. 

Mandlene du ikke bruker kan oppbevares på et tett glass. 

Brokkoli og rødkål lar jeg være som de er. Altså helt rå.
Du kan bruke kniv og skjære små buketter og strimler. Eller du kan kjøre brokkoli gjennom blenderen så den blir nærmest malt. 

Detnærmer seg jul, og tørket mango og en klementin har fått slå følge i salaten. Klementinen skrelles selvsagt, og deles først i båter, så i biter. Også granateple trenger en rens. Del det i to eller fire. Bryt bitene med hendene, og ta ut kjernene.

Jeg hadde tørket mango. Du kan også bruke aprikos. Du kan bløtgjøre dem 10 minutter i varmt vann. Del i biter. 

I salaten hadde jeg også perlespelt. Det gjør salaten litt mer til et måltid, enn bare et tilbehør. Til 2 dl perlespelt trenger du 4 dl vann. Følg anvisning på pakken for å koke perlene. Cirka 20 minutter trenger mine. 

Dressingen til salaten lager du ved å presse en sitron. Ha i olivenolje, sukker og chiliflak. Rør sammen, og smak til. 

Nå nærmer det seg her. Bland sammen alle grønnsakene, den tørkede frukten, klementinbiter, granateplekjerner, mandler, finhakket bladpersille og ferdig kokt perlespelt. Hell over dressingen, og bland godt sammen. Og vips har du en energirik, sunn og fargerik salat.

Salaten kan spises akkurat som den er. Eller brukes som tilbehør til fisk eller kylling. Kanskje som en del av en julebuffet. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør