Veggisburger med quinoa, kikerter og valnøtt

Jeg er blandt de som synes det er ekstra morsomt med ulik mat laget av frukt og grønnsaker. Det er utrolig inspirerende å finne ut hvordan det som i utganspunktet kan virke som en litt kjedelig og trist grønnsake, forvandle seg til er velsmakende og smaksrikt måltid.
Et par ganger i uka med kun grønt på middagstallerkenen er helt greit for meg. Gjerne mer også. 

Når jeg av ulike grunner befinner meg helt alene hjemme til middag, blir det fort skikkelig kosemat laget av diverse fra grønnsaksskuffen. Og det er ingen hjemme til å klage over mangel på kjøtt eller fisk. Akkurat som det er noe å klage på.. 

En form for kosemat er veggisburgere i alskens varianter. Med nøtter i er det jo rene luksusen. Og så er det jo lov med dipsaus.. selv på en mandag.

12-15 burgere
1 dl quinoa, ukokt
2 dl vann
100 g valnøtter, hakket
1 egg
1 liten løk
3 hvitløksfedd
1 ss tomatpuré 
1 ts spisskummen 
2 ts oregano
1/2 ts chipotle chili
1 ss worcestersauce 
1 ss flytende honning
2 ss mørk soyasaus

Vask quinoaen i et døslag e.l. før du koker den. Til 1 dl quinoa trengs 2 dl vann. Kok etter anvisning på pakken.

Mens quinoaen koker kan du gjøre klart resten. Jeg har brukt valnøtter, men om du heller vil ha mandler eller hasselnøtter, så bruk nå det. Eller en blanding kanskje. Hakk i alle fall nøttene.

Det samme gjelder løken. Jeg hadde en rødløk. Om du foretrekker gul løk er det en bedre match sånn fargemessig, og selvsagt helt greit. Hakk løk. 

La gjerne løk, hvitløk, tomatpuré og de tørre krydrene spisskummen, chipotle og oregano svette litt i en stekepanne med olje. Det fjerner litt rå smak. La det avkjøle.

Det samme gjelder quinoaen. Avkjølingen altså. 

Bland alt, quinoa, avrente kikerter, nøtter, krydder, løk , worcestersauce, honning, soyasaus i en blender, foodprosessor eller bolle og kjør det sammen til en deig. Det gjør ingenting om det er enkelte biter i den.

Bruk en skje dyppet i kaldt vann, og form kaker. Du kan steke burgerne i en stekepanne, eller i stekeovn. Legg burgerne utover et stekebrett dekket med bakepapir. Form dem som en karbonade, eller burger, litt flate. Du kan bruke en gaffel for å forme og dytte litt rundt på deigen.

Stek burgerne, gjerne med varmluft, på hele 200 grader, en 20 minutter i ovnen. Om du da ikke heller vil steke dem i stekepanne. 

Spis dem som du ville spist karbonader, burgere eller en falaffel. Kanskje i pitabrød med en youghurt dressing smaksatt med hvitløk og sitron, og en grønn salat. Eller bakte rotgrønnsaker. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør