Scampi wok med sweet chili, ingefær og lime

I disse fårikål tider er det kålhoder over alt. Det litt blasse hodet er satt på på utstilling, og får spille hovedrollen sammen med noe fårekjøtt.
Det er godt mulig forholdet mellom kål og får har endret seg gjennom tidene. Fårekjøttet har fått overtaket, og kålen en mindre rolle i gryta. Men kål har nå den egenskapen den også, at den kan brukes til mer enn får.

For eksempel da i wok. Og med et halvt kålhode liggende ble det akkurat det. Wok altså. Med scampi. For nå er scampi nesten friskmeldt. Ikke helt siden den fraktes halve jorda rundt. Men til dels siden dyrkingen av den ikke lenger truer alle korallrevene. Og så er det jo ganske godt da.

Scampiwok
300 g rå scampi
3 fedd hvitløk
1 cm fersk ingefær 
1/2-1 rød chili

1 pk brede nudler

1/2 (liten) kål
1/2 rød paprika
En neve aspargesbønner
2 vårløk

3-4 ss sweet chilisauce
2 ts fish sauce
Saften av 1 lime
En god neve frisk koriander

Som alltid med wok kan det lønne seg å gjøre klart det meste på forhånd. Finn fram alt du trenger. Forviss deg om at du har alt du trenger. Mangler du noe, Finn en god erstatning. 
Så renser, skjærer og hakker du opp alt, før du setter på plata..

Det du aller først vil gjøre klart er scampiene og krydrene. Rens, og hakk hvitløk, ingefær og chili. Bland det sammen med tint, rå scampi, og sett tilside. 

Deretter renser g skjærer du opp grønnsakene i akkurat så små, eller store biter du liker. Jeg harrukt helt vanlig hodekål. Du kan også bruke rødkål. Eller kanskje knutekål. Men hodekål er i alle fall greit å få tak i, i disse fårikåltider. Kålen har fått selskap av rød paprika, vårløk  og aspargesbønner. Bruk fantasien, og hva du har i grønnsaksskuffen. 

Nå setter du over vann til nudlene, og fyrer opp varme ti, woken. 

Kok nudlene etter anvisning på pakka.  Når de er ferdig kokt heller du av vannet, og skyller i kaldt vann. 

Bruk gjerne rapsolje, el i woken. Når den er varm har du i scampiene sammen med alle de friske krydrene som har holdt dem med selskap. De trenger ikke mange minuttene, og får de for mye blir de bare tørre og kjedelige. Ha i grønnsakene, og la det få surre litt. Grønnsakene kan godt være litt sprø. 

Når scampien er rosa og ferdig, og grønnsakene yter akkurat passe med motstand har du i fish sauce og sweet chili sauce. Ha i de ferdige nudlene, og rør sammen. 

Skvis en lime over woken, og ha over så mye frisk koriander du liker - og server woken rykende fersk. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør